Ćutanje, durenje, prikrivena ljutnja: 7 osobina pasivno agresivne osobe

Kad pasivno agresivna osoba odluči da potisne svoju ljutnju, koliko god ih puta upitate šta nije u redu, neće vam se nipošto otvoriti.

Oni se nikada ne sukobljavaju s drugima jer su uvereni da su svi oko njih sposobniji, jači, pametniji i bolji od njih.

Kada im se dâ zadatak koji nikako nije po njihovoj volji, oni će retko to reći, ali zadatak neće obaviti kako treba, pojašnjava dr- Danijel Hal Flavin s  Mayo Klinike.

Ovo su neke od osobina pasivno agresivnih ljudi:

1. Ljuti su, ali to ne pokazuju

Ovo je navika koja nikome neće pomoći. „Poricanje ljutnje je klasično pasivno agresivno ponašanje“, napominje psiholog.

2. Dure se

Još jedna strategija pasivno agresivnih osoba je povlačenje pred konfliktom tako da se „duri“. Psiholog objašnjava:

– Kako je ovakvo ponašanje proizašlo zbog verovanja osobe da će izraz ljutnje samo pogoršati stvar, ona često koristi fraze poput one da je sve u redu, kako bi izbegla direktnu komunikaciju.

3. Odugovlače i oklevaju

Odlaganje obveza, zadataka i nepouzdanost su takođe simptomi pasivno agresivnog ponašanja. Dok nas većina ponekad odugovlači s ispunjavanjem obaveza, ove će osobe odugovlačenje koristiti kao način da izbegnu zadavanje novih zadataka kako ne bi morale da ih direktno odbiju.

Pasivno agresivne osobe imaju neverovatnu moć da ostanu mirne dok drugi, iscrpljeni ovim ponašanjem, reaguju ljutnjom. Ponekad ih to posebno zabavlja.

4. Šalju dvosmislene poruke

Komentari pasivno agresivne osobe ponekad znaju da zabole kao nož u leđa, ali na njih je teško odgovoriti. Zašto? Zato što oni to znaju da kažu na indirektan način, a vi ćete ispasti hipersenzibilna osoba ako se uvredite.

5. Vređaju ljude

Biti pasivno agresivan znači nekoga na vrlo suptilan način uvrediti kako bi se osećali bolje, kaže Džodi Aman, psihoterapeut iz Njujorka i dodaje „ Ova se radnja često odvija nesvesno, posebno kad se neko oseća loše, a oni žele da budu u centru pažnje. Zato je dobro biti svestan ovih činjenica, ako želite da se promenite ili ako se u nečijem društvu posebno loše osećate.“

6. Tretmani ćutanjem

Prema rečima dr. Vilijams, ovakvo ponašanje je tipično za pasivno agresivnu osobu – one žele da se zna za njihovu ljutnju, ali biraju da o tome ne žele da razgovaraju.

7. Nisu direktni

Interesantan pristup pasivno agresivne osobe je taj da će svima reći da imaju problem s nekom osobom, ali nikad njoj direktno.

Nažalost, kada grupa ljudi koja je saznala za konflikt, od strane agresora, često će se toj osobi i prikloniti, i tako pomoći pri eliminaciji mete, bez da su imali prilike da čuju drugu stranu priče, zaključuje psiholog.

Kako pomoći pasivno agresivnoj osobi?

Kada želite da „raskrinkate“ pasivno agresivnu osobu i ukažete im na nelogičnost niza njihovih postupaka, naoružajte se mnogim primerima kako bi dočarali njihove postupke. Ako je ta osoba spremna da prizna da je iza svega potisnuta ljutnja zbog nečega, onda treba da je ohrabrite na dalji razgovor: neka vam se otvori i iskreno prizna što je povredilo ili naljutilo, zbog čega se oseća tako.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.