U trendu

Čuvar zdravlja, ali samo ako je pravi: Propolis uvek treba imati u kući, a evo kako da ga koristite

Propolis je veliki dar pčela za zdravlje ljudi, smatra se prirodnim antibiotikom, antimikotikom, antiseptikom, antivirusnim proizvodom.

Sadrži više od 300 različitih jedinjenja, a nemoguće ga je stvoriti u veštačkim uslovima. Propolis je tradicionalni lek koji se i danas koristi u mnogim delovima sveta za jačanje imuniteta i kao sredstvo za ublažavanje simptoma upale grla, prehlade i bolesti gornjih disajnih puteva.

Da li je moguće razlikovati pravi od lažnog propolisa?

Pulmolog, alergolog i apiterapeut dr Zorica Plavšić kaže da za sada nisu poznate toksične reakcije na propolis. Propolis se najčešće koristi u kombinaciji sa medom. U slučaju postojeće specifične bolesti, propolis se koristi u dozi od 20 do 40 kapi, jednom ili dva puta dnevno, dodaje ona.

,,Upotreba pčelinjih proizvoda je bezbedna, osim u slučaju jake alergije na cvetni polen, kada treba krenuti oprezno i pratiti eventualnu pojavu alergijske reakcije. Dužina terapije nije ograničena, ali kada dođe do poboljšanja treba smanjiti broj kapi propolisa. Apiterapija će dati pozitivne rezultate samo ako je pčelar bio pošten u gajenju pčela, sakupljanju pčelinjih proizvoda i čuvanju do upotrebe. Na tržištu je veliki procenat falsifikovanih pčelinjih proizvoda. Na osnovu izgleda, ukusa i arome, čak ni stručnjaci ne znaju da li je reč o pravom ili lažnom proizvodu. Samo hemijska analiza sastava pčelinjeg proizvoda može dokazati njegovu ispravnost’‘, objašnjava dr Plavšić.

Propolis je nekad bio skuplji od meda

,,Prema nekim informacijama, u starom Egiptu je propolis korišćen zajedno sa medom za balzamovanje tela preminulih faraona. U staroj Grčkoj, Aristotel je pripisivao lekovita svojstva svim pčelinjim proizvodima. Stari Rimljani su od propolisa pravili obloge za rane, a prema nekim podacima iz tog vremena, propolis je imao veću cenu od meda. Plinije Veronensis je pisao o pčelama, medu, vosku, polenu, propolisu, pčelinjem otrovu. On je zaključio da „gde su pčele, tu je i zdravlje“, rekla je dr Plavšić.

,,Propolis je složenog hemijskog sastava i sadrži više od 300 različitih jedinjenja. Uglavnom se pravi od biljne smole (50 odsto), voska (30 odsto), eteričnih ulja (10 odsto), polena (5 odsto) i drugih organskih materija (5 odsto). U propolisu se mogu identifikovati manje količine vitamina kao što su vitamin B1, B2, B6, C i E, aminokiseline, šećeri i flavonoidi, minerali, estri, alkoholi, eterična ulja, polen biljaka. Pored navedenog, propolis sadrži i značajne količine metala kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, natrijum, cink, mangan i gvožđe“, kaže dr Plavšić.

Kako se koristi propolis?

Zbog prisustva fenolne kiseline i flavonoida, propolis je poznat po svom antioksidativnom i antimikrobnom delovanju. Prisustvo antioksidanata, kako objašnjava dr Plavšić, opravdava upotrebu propolisa kao moćnog prirodnog antioksidansa.

,,Pored fenolne kiseline i njenog derivata, ova svojstva poseduju i kofeinska kiselina, kao i derivati flavonoida, kvarcetin i galangin. Svakodnevna upotreba propolisa pomaže organizmu da deluje preventivno, u smislu blokiranja uslova za stvaranje „supstrata” za nastanak bolesti“, kaže dr Plavšić.

Lekar savetuje da se u veliku kašiku dva puta dnevno doda mala kašičica meda, a zatim 10 do 15 kapi propolisa. Ova mešavina meda i propolisa se drži u ustima dok se ne natopi pljuvačkom, a zatim proguta, piše Novi.ba.

,,Nakon toga ne uzimajte hranu ili vodu 10 do 15 minuta kako bi se najveća količina aktivnih materija apsorbovala kroz sluzokožu usne duplje. Ovo je odlična prevencija za nastanak bakterijskih i virusnih infekcija. Ova kombinacija se može koristiti duže vreme, od oktobra do kraja marta, bez pojave neželjenih efekata. Postoji veliki broj radova u kojima su prikazani rezultati kliničkih studija koji ukazuju na antibakterijsko dejstvo propolisa. Rezultati pokazuju da je propolis aktivniji protiv gram-pozitivnih bakterija, ali pokazuje i inhibitorna svojstva prema nekim gram-negativnim bakterijama’‘, kaže dr Plavšić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.