Da li imate prezime koje se završava na -ić ili -ović: Evo šta to znači

Da li ste znali?

Prezime rođenjem nasleđujemo od predaka. Uz ime koje nam daju na rođenju i koje predstavlja naše lično ime, prezime označava naše poreklo i korene.

Prezime je nastalo u drugoj polovini 14. veka. U slovenskim narodima korišćeno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena. Najčešći nastavak -IĆ znači malo i mlado, a nastavak -OVIĆ upućuje da je “potomak od…”.

Pogledajte i ostale zanimljivosti, koje sigurno niste znali:

Uživajte:

– Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine.

– Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.

– Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put, trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.

– Mirisne biljke imaju ogroman uticaj na čovekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.

– Čovečiji nokat u toku dana poraste u proseku 0,1 milimetar. Da bi izrastao potpuno novi potrebna su, otprilike, tri meseca.

– Kompozitor Ludvig van Betoven umro je zbog oboljenja jetre. To su utvrdili naučnici ispitivanjem DNK jedne vlasi njegove kose.

– Znate li da je prva šivaća mašina osmišljena 1790. godine? Izum je Britanca Tomasa Sainta i u to vreme služila je za šivenje kože.

– Bacate smeće gde god stignete? E, pa onda bi trebalo da znate da je potrebno čak 50.000 godina da bi se razložila i raspala plastična posuda. Razmislite pre nego što je bacite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.