U trendu

Da li je bitka izgubljena: Dokumentarac o klimatskim promenama koji možete pogledati besplatno

Majkl Mur, tvorac nekih od najkontroverznijih dokumentarnih filmova današnjice, predstavio je na svom jutjub kanalu novo ostvarenje koje je za kratko vreme podiglo veliku prašinu zbog tog što se bavi pitanjima koja su do sada bila tabu – kako smo zbog lidera gladnih bogatstva izgubili bitku sa klimatskim promenama.

Na zvanični Dan planete Zemlje Mur je objavio dokumentarac „Planeta ljudi“ (Planet of the Humans) koji će u narednih 30 dana moći besplatno da se pogleda, a koji je režirao njegov dugogodišnji saradnik Džef Gibs.

Film se bavi temom o kojoj se godinama šapuće, ali niko do sada nije imao hrabrosti da javno postavi pitanje da li smo pratili pogrešne ljude koji su ‘prodali’ zeleni pokret bogatim investitorima i korporativnoj Americi.

– Ovaj film je poziv u pomoć kako bi se suočili sa tužnom realnošću: usred egzistencijalne krize ljudskog roda, odgovor ekoloških pokreta su kratkoročna tehnološka rešenja i organizovanje koncerta. Ali prekasno je – navode autori i pitaju se da li su oni, iskreni borci za životnu sredinu, pali pod uticaj „zelenih iluzionista“ koji pokušavaju da im podvale sve što nije ekološki prihvatljivo, pa su svoja uverenja prodali za vetrenjače na vetar, električne automobile i gorivo od biomase.

U projektu koji je do sada pogledalo skoro da miliona ljudi učestvovali su, između ostalih, Al Gor, Bil MekKiben, Ričard Brenson, Robert F. Kenedi junior, Majkl Blimberg, Arnold Švarceneger, kao i predstavnici mnogih svetskih kompanija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.