U trendu

Da li je BUĐAV PEKMEZ bezbedan za jelo? Stručnjaci otkrivaju

Hteli ste da otvorite teglu omiljenog pekmeza, ali ste videli da se na njemu stvorila buđ. Da li je ovakav pekmez bezbedan za jelo?

Nekada se verovalo da se pekmez može jesti ako se prethodno ukloni buđ. Sada stručnjaci upozoravaju da je džem koji je već razvio buđ bolje baciti.

Kako sprečiti pojavu buđi na domaćem pekmezu?

Na pekmezu će se pre ili kasnije formirati buđ, osim ako se ne potroši dovoljno brzo. Međutim, pravilno rukovanje teglama i skladištenje mogu obezbediti duži vek trajanja džema.

Pre sipanja u tegle, one se moraju dobro oprati i sterilisati . Tegle treba dobro zatvoriti. Osim toga, svaki put moramo proveriti da nema ostataka džema na ivici tegle, jer bi mogla da počne da se razvija buđ, koja bi potom prodrla u unutrašnjost.

Kada se pekmez hvata kašikom ili nožem, mora se koristiti čist pribor. Takođe, nemojte lizati kašiku kojom ste sipali džem, jer bi to moglo da unese bakterije koje utiču na razvoj buđi. Morate ga čuvati na tamnom, hladnom i suvom mestu. Za duži rok trajanja otvoreni džem se čuva u frižideru.

Pored džema, treba baciti i hleb, viršle, mlečne proizvode, meko voće i povrće, kao što su kajsije i paradajz, orašaste plodove i meke sireve.

Izuzetak je tvrdo voće i povrće, poput kupusa ili paprike, koje se ipak može spasiti ako se buđ nije previše razmnožila.

Pored već navedenih, izuzetak su i tvrdi sirevi. Buđ se kod ovakvih sireva ne može širiti u unutrašnjost, pa se može seći i jesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar