Da li je greh piti kafu za vreme posta? Evo odgovora na veliku dilemu vernika

Da li ste grešni ako pijete kafu u vreme posta?

Ukoliko danas postite, možda imate dilemu da li je kafa u skladu sa postom ili ne. Ovo pitanje često izaziva polemiku, a to se najčešće dešava kada se neko od bliskih ljudi umrsi omiljeni napitkom. Prema crkvi, postoje neka pravila i ograničenja u vezi sa pićem, ali ne postoji jasna zabrana ispijanja kafe tokom posta.

Mnogi sveštenici ne odobravaju one koji zloupotrebljavaju okrepljujuća pića, pre svega zbog činjenice da moraju da se odreknu svega što vole i neguju, a mnogima je kafa sastavni deo života. Veruje se da ako čovek ne može sebi da uskrati omiljenu hranu ili piće, povlači za sobom greh proždrljivosti, što je neoprostivo prema hrišćanskim spisima.

Odustajanje od kafe nije neophodno, ali to ne treba zloupotrebljavati. Ako se pitate da li treba da prestanete da pijete kafu tokom posta, trebalo bi da znate da ne postoji zabrana. Možete da je pijete, ali bez mleka. Tačnije, kafa nije zabranjena ako vam je kafa samo piće, ali ako ste zavisni i ne možete da odustanete od nje u svakodnevnom životu, onda morate da odustanete od nje tokom posta. To znači smirenje tela.

Kafa sadrži kofein, koji predstavlja jednu vrstu psihostimulansa, što nagoni ljude na agresivnije ponašanje. Ovakvo reagovanje nije u skladu sa telesnim i duhovnim uzdržavanjem, koje post iziskuje. Bilo kako bilo, na pitanje da li smete da pijete kafu ili ne, odgovor nije jednostavan. Svaki vernik sam bira.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.