U trendu

Da li je uopšte potrebno da smršate? Evo kako odrediti koja je vaša zdrava težina

Stajanje na vagu može izgledati zastrašujuće i mnogi pojedinci mogu da se osećaju neprijatno razmišljajući o svojoj težini. Međutim, ključno je shvatiti da telesna težina služi samo kao jedan aspekt ukupnog zdravlja. Pre nego što donesete odluku o gubitku ili gojenju, važno je da se konsultujete sa lekarom.

Kako se određuje zdrava telesna težina?

Medicinski stručnjaci uzimaju u obzir niz faktora kada određuju zdravu težinu pojedinca.

Ovi faktori ne uključuju samo indeks telesne mase (BMI) i obim struka, već uzimaju u obzir i:

– starost

– etničku pripadnost

– strukturu tela

– istoriju bolesti

– preosetljivost na određena zdravstvena stanja.

Pored toga, kada procenjuju zabrinutost za težinu, lekari mogu proceniti faktore rizika za srčana oboljenja, kao što su visok krvni pritisak, nivo holesterola, šećer u krvi, navike pušenja i porodična medicinska istorija, piše Kreni zdravo.

BMI i merenje struka

BMI i merenje struka se obično koriste za merenje odgovarajućeg opsega težine. BMI, izračunat na osnovu težine i visine, kategoriše pojedince kao premale, gojazne ili gojazne.

Iako BMI pruža grubu procenu telesne masti i povezanih zdravstvenih rizika, važno je da se tumači u kombinaciji sa drugim merenjima, kao što su obim struka i odnos struka i kukova.

Odnos struka i kukova pruža uvid u distribuciju masti, ključni faktor koji utiče na zdravstvene rizike. Uprkos svojoj korisnosti, dobijanje tačnih merenja može biti izazovno.

Stoga, oslanjanje isključivo na BMI ili odnos struka i kukova možda neće pružiti sveobuhvatnu sliku zdravlja.

Održavanje zdrave telesne težine

Održavanje zdrave težine uključuje prilagođavanje načina života, uključujući adekvatan san, upravljanje stresom, uravnoteženu ishranu, redovno vežbanje i rešavanje svih osnovnih zdravstvenih problema uz lekarske smernice.

S druge strane, dobijanje na težini može zahtevati strategije kao što su vežbe za izgradnju mišića, grickalice bogate proteinima i modifikacije u ishrani.

Konsultacija sa lekarom je neophodna kada se upuštate u napore vezane za težinu. Lekari mogu da procene potencijalne rizike i daju preporuke za postizanje određenih zdravstvenih ciljeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar