Da li je vaš partner toksičan? Prepoznajte ovaj jedan znak na vreme

Terapeut upozorava na jedan znak toksičnih partnera koje je teško prepoznati.

Kada ste u vezi s toksičnim partnerom, to može biti izuzetno teško i iscrpljujuće iskustvo. Često je teško prepoznati ponašanja koja upućuju na to da je partner toksičan. Zbog toga je terapeut za parove Marina Rozental istakla četiri manje poznate navike toksičnih partnera.

„Nažalost, nasilno ponašanje u romantičnim vezama je veoma često i može se dogoditi čak i u kontekstu kontinuiranog zlostavljanja, čak i u zdravim, sigurnim vezama. Ovo su neka uobičajena nasilna ponašanja o kojima treba više da pričamo“, istakao je terapeut u objavi na Instagramu.

Evo šta je izdvojila:

1. Uzimanje predmeta iz ruke vašeg partnera.
2. Odbijanje da zaustavi automobil kada to partner zatraži.
3. Sprečavanje partnera da zaspi tokom svađe.
4. Pratiti svog partnera unaokolo ako vas je zamolio da pauzirate sukob.

„Krađa stvari od partnera važi čak i ako su te stvari vaše. Na primer, oni drže vaš telefon i vi ga na silu iščupate od njih“, objašnjava Rozental. Što se tiče drugog ponašanja koje je navela, terapeut savetuje: „Ako se nalazite na nesigurnom mestu da zaustavite auto, možete verbalno signalizirati svom partneru da ste na vreme čuli i da ćete stati čim budete mogli.“

Sprečavanje vašeg partnera da zaspi tokom svađe takođe je znak toksičnog ponašanja. „Ako je vaš partner postavio granicu da treba da se odmori, nije u redu pokušavati da ga sprečite u tome“, kaže terapeut. Na kraju, još jedan znak toksičnog ponašanja koji se lako može prevideti je kada jedan jedan partner pokušava da nastavi borbu bez obzira na to što drugi kaže da mu je potrebna pauza.

„Čak i ako verujete da izbegavaju važan razgovor, a stvar je da ih vi pratite dok pokušavaju da pobegnu od vas, to može ugroziti njihov osećaj fizičke bezbednosti“, zaključio je Rozental.

(klix.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.