U trendu

Da li je vaša veza previše dobra?

Vi ste savršen par. Ljudi oko vas stalno pričaju kako vaša veza besprekorno funkcioniše. Nikada se ne svađate, neprekidno ste zajedno. Jednom rečju, savršena veza, tj. brak. No, da li i u raju postoje nevolje? I koliko je "savršenstvo" u stvari dobro za vezu?
Par koji se nikada ne svađa
Time što nikada ne ulazite u konflikte jedno sa drugim – zapravo se ne stimulišete dovoljno. Ovakve veze mogu da traju veoma, veoma dugo. I dok funkcionišete besprekorno kao roditelji, kada je o intimi reč, vaša veza više postaje nalik prijateljstvu nego pravoj ljubavnoj vezi. "Ovakva veza poznatija je pod nazivom paralelni brak", kaže Harvil Hendriks, psiholog, jedan od začetnika tzv. imago terapije (terapije za poboljšanje veza između supružnika) i dodaje da ovakve veze vremenom "postaju monotone i izgube snagu". Uprkos tome, postoje i parovi koji ipak uspeju da na ovaj način održe zdrave i čvrste veze bez svađa – prema rečima još jednog stručnjaka, Džona Gotmana, direktora Instituta za proučavanje bračnih veza u Sijetlu. Sve vreme je tokom trajanja istraživanja izučavao brojne tipove veza/brakova, npr. "proračunati brakovi" – u kojima partneri biraju bitke u kojima, znaju, mogu da pobede na fer način; "agresivni" – u kojima je svađa konstanta pojava; i "antikonfliktni" – u kojima retko dolazi do bilo kakve svađe ili sukoba. Sva tri navedena tipa braka ili veze podjednako su stabilna, kako je otkrio Gotman, sve dok je to partnerima sasvim normalno i dok im ne smeta, ali i dokle god postoji malo kritika, prezira i svađe na obe strane.
Par "sijamski blizanci"
Prema svim standardima, slažete se više nego fenomenalno i nalik ste sijamskim blizancima. Međutim, i to ima svojih loših strana: ovakvi parovi mogu da poseduju preveliku dozu straha od razdvajanja; partneri se do te mere prilagode jedno drugom da može doći do gubitka individualnosti. Do toga posebno dolazi kada partneri provode toliko vremena zajedno da se potpuno isključe iz svog društvenog života i ostave sve prijatelje po strani. Ovakva veza ponekad može dovesti i do toga da se jedan od partnera oseti zarobljeno i da sama veza počne da ga guši, a opet je u nemogućnosti da izrazi potrebu za povremenom individualnošću i nezavisnošću iz straha da se drugi partner ne oseti potpuno izdato. Kontraefekat – i jedan i drugi partner ćute, sve do trenutka kad jedan od njih ne bude više mogao to da podnese i toleriše, pa onda dolazi do prekida veze. Jedan od indikatora je odsutno, ravnodošuno i nezainteresovano ponašanje jednog od partnera za drugog partnera i njegove potrebe, kao i za njihovu vezu.
Par "izuzetno radni i finansijski dobrostojeći"
Parovi poput ovih uvek su neverovatno zauzeti poslom i bukvalno jedan kod drugog moraju da zakazuju da bi se videli. Ono što je od presudne važnosti za ovakve parove jeste da moraju po cenu opstanka svoje veze/braka da nađu vremena jedno za drugo, tako da jasno stavljaju do znanja kako im je njihova veza bitna i na prvom mestu. Za ovakve parove od najvećeg značaja je da budu svesni činjenice da ljubav mora stalno da se neguje kako bi opstala i da uvek moraju naći vremena jedno za drugo. Prema Gotmanobom mišljenju, za ovakve parove je izuzetno bitno da partneri imaju podjednako pozitivnih trenutaka kao i negativnih, kako bi veza mogla da bude stabilna i trajna. Ali nikako ne treba konstanto kalkulisati, već je najbitnije da oba partnera podjednako uživaju u vezi.
Ovo su samo neki rezultati sprovedenih istraživanja koji bi mogli koristiti svima nama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar