Da li prozore zatvarate ili otvarate za vreme paklenih dana? Iznenadiće vas šta na ovo kažu stručnjaci

Evo koji je najbolji način da vaš dom bude hladan tokom toplotnog talasa

Kada letnje vrućine dostignu vrhunac, u našim domovima može postati neprijatno vruće, posebno noću.

Postaje primamljivo otvoriti prozore da uđe svež vazduh, ali da li to treba da uradimo?

Amin Al-Habaibeh, profesor na Univerzitetu Notingem Trent, rekao je za Independent da vrućina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i toplog vazduha. Važno je izbeći efekat staklene bašte jer to povećava temperaturu u kući. Dakle, ako imate zatvorenu lođu, balkon ili zimsku baštu, važno je da prozori budu otvoreni tokom dana i idealno je izolovati taj prostor od ostatka kuće.

Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje da li treba da držimo prozore otvorene zavisi od tipa kuće i spoljne temperature.

„Otvorite prozore kada temperatura u kući postane viša nego napolju. U suprotnom, držite ih zatvorene“, napominje on.

Psiholog Lindzi Brauning se slaže da je bolje držati prozore zatvorene.

„Ne želite da spoljni vazduh ulazi u dom i zagreva ga. Ali kada sunce zađe, spoljašnji vazduh će početi da se hladi. U ovom trenutku, odlična je ideja da otvorite prozore kako biste pustili povetarac u spavaću sobu, pomozi joj da se ohladi i obezbedi neophodnu cirkulaciju vazduha“.

Zaštitite sobe okrenute suncu od vrućine spuštanjem roletni i navlačenjem zavesa tokom dana. Takođe se preporučuje da prozori budu zatvoreni ako imate klima uređaj kako bi hladniji vazduh mogao da cirkuliše, prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.