U trendu

Da li pun mesec zaista izaziva haos u čoveku? Nakon višegodišnjeg istraživanja, ovo je jedina istina

Nema osobe na svetu koja barem jednom nije čula tezu da pun mesec u ljudima izaziva čudno ponašanje. Da mnogi postanu nevoljni ili nervozni, rastrzani, frustrirani i da ne mogu da spavaju.

Zanimljivo je da teoriju da pun Mesec utiče na zdravstveno stanje kod ljudi podržava čak 80 odsto medicinskih sestara i 64 odsto doktora, prema istraživanju objavljenom 1987. godine u Journal of Emergency Medicine.

Šta je tu prava istina? Tim stručnjaka je odlučio da ispita vezu između mentalnih poremećaja i faza Meseca.

Ispitivani su slučajevi 771 pacijenta koji je u periodu od marta 2005. do aprila 2008. godine posetio hitnu pomoć u Montrealu. Pacijenti su se žalili na bol u grudima, za koji doktori nisu uspevali da pronađu medicinske uzroke. Mnogi su navodili panične napade, napade anksioznosti, poremećaje raspoloženja ili samoubilačake misli.

Poredeći periode izraženih zdravstvenih tegoba sa mesečevim menama nije se uspostavila nikakva uzajmna veza, izuzev da su tokom poslednje, četvrte lunarne faze slučajevi anksioznih poremećaja bili za 32 odsto ređi.

“To može da bude slučajno ili su uzrok neki faktori koje nismo uzeli u obzir. Jedno je sigurno, bio Mesec pun ili mlad, to se ni u kom slučaju ne odražava na psihološke tegobe”, objasnila je doktorka koja je sprovela istraživanje, Ženeviva Belevil.

Dakle, pun mesec nikako ne utiče na ponašanje ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)