U trendu

Da li se prepoznajete: Pet znakova koji mogu ukazati da ste narcisoidni

Mnogi terapeuti smatraju da je potrebno biti oprezan ako je neko u vašoj okolini narcisoidna osoba. Međutim, što ako ste vi ta osoba?

Terapeutkinja Ronia Frejžer opisala je narcisa kao nekoga ko će vas verovatno zaslepiti romantičnim gestovima, pre nego što otkrije svoje sklonosti omalovažavanja, manipulacije i zlostavljanja.

Frejžer je za Dejli Mejl rekla da je jedan od velikih znakova narcisoidnosti taj da imate „grandiozni osećaj sopstvene važnosti i uverenje da ste posebni“.

Ali možda postoje suptilniji znakovi koji mogu odati činjenicu da ste narcis. Ovo su neki od njih:

Ne marite za osećanja drugih ljudi

Ako ste istinski iskreni prema sebi, da li vam je zaosta stalo do tuđih drama i briga? Ronia je rekla ako nemate vremena ili strpljenja da se nosite s nečijim brigama, možda pokazujete narcisoidne sklonosti.

Rekla je da će se narcisi obično osećati neprijatno kada drugi pokažu svoje emocije i verovatno će se povući ili preusmeriti pažnju nazad na sebe.

Omalovažavate druge da biste se osećali bolje

Narcisi osećaju moć kada ponize druge u trenucima nesigurnosti, tvrdi Ronia. „Osećate li se ponekad ugroženo, inferiorno, glupo ili potkopano onim što drugi govore ili čine? I zauzvrat, postanite grubi i možda čak iskoristite neke informacije koje o njima znate, protiv njih?“

Svoju traumu koristite kao alat da naterate druge da vas žale

Ronia je rekla da narcisi pažljivo biraju korišćenje svog emocionalnog tereta u međuljudskim odnosima. Smatra da narcisoidne osobe pokušavaju tako da skinu odgovornost sa sebe i prebace je ga na druge ljude. Objasnila je: „Možda se oslanjate na njihovu ljubav i dobrotu da vam uklone bol i tako rešite svoje probleme.“

Ljubomorni ste na druge

Ronia je rekla da bi mogao biti znak da ste narcis ako ste stalno ljubomorni na druge ljude i upoređujete se s njima. Rekla je da se to može odnositi na njihova dostignuća, izgled, porodicu i imetak.

Zabrinjavajuće je i ako provodite puno vremena pitajući se jesu li ljudi ljubomorni na vas, kako kaže Ronia.

Činite dobre stvari samo da biste dobili pohvalu

Obavljanje dobrotvornih akcija možda nije ono što vam obično pada na pamet kada pomislite na narcisa, ali može biti ako se iza toga krije pogrešan način razmišljanja.

Objasnila je: „Bilo da se radi o vašoj zajednici ili o klikovima i lajkovima na mreži, ako želite da budete iskreni prema sebi, možda ćete primetiti da vam je važna samo potvrda, pohvala i odobravanje, a ne stvarni i duboki interes za cilj.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar