Da li smo u zabludi: Opstaje li brak u kojem žena zarađuje više od muža?

Naučnici su sproveli istraživanje koje je pružilo interesantan uvid u dinamiku muško-ženskih odnosa

Britanski Univerzitet u Batu sproveo je pre nekoliko godina istraživanje čiji je cilj da se utvrdi kako razlika u visini mesečnih primanja utiče na dinamiku odnosa jednog para.

U okviru studije, analiziran je život više od šest hiljada heteroseksualnih parova, koji su duže od 15 godina u braku ili žive zajedno. Na osnovu prikupljenih podataka, došlo je do vrlo zanimljivih saznanja, a glavni je mnoge iznenadio.

Naime, za muškarce je stresno kada su jedini koji zarađuju novac u domaćinstvu, pokazalo je istraživanje. Drugi interesantan podatak jeste da stres raste kada žena doprinosi kućnom budžetu više od 40 posto, a najsrećniji su kada oboje zarađuju, ali je on taj koji donosi više novca u kuću. Savršena proporcija, tvrde naučnici, jeste 60 odsto muškarčeve zarade prema, otprilike, 40 odsto novca koji donosi žena.

— Generacijama unazad, u mnogim kulturama, od muškarca se očekivalo da bude glava porodice, onaj koji će donositi novac u dom. Muškost je usko povezana sa ispunjavanjem tog očekivanja — rekla je Džoana Sirda, koja je istraživala ovaj interesantan fenomen.

— Sad kad su suočeni sa promenom u kojoj žene zarađuju više, muškarci mogu da osete veći stres.

Šta vi mislite: da li vam bitno ako partner zarađuje više od vas?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.