U trendu

Da li smo zaista srećni, mi, „civilizovani“? (VIDEO)

Blagostanje i napredak koji su nam doneli industrijska revolucija i razvoj tehnologije i tržišta su jasno vidljivi i neosporni.

Sada, čini se, imamo sve – struju, vodu, truleks krpe, avione, plastične činije, čačkalice, čak i ove mašine koje nam služe za komunikaciju i dele naša mišljenja umesto nas.

Nažalost, sve češće samo tako i komuniciramo, jer, ako se odreknemo šaljivog tona u prethodnoj rečenici, industrijalizacija i razvoj civilizacije kao takve doneli su nam i predugo radno vreme, otuđenost, jurnjavu za materjalnim bogatstvima…a čini se da smo, uprkos sve dužem i težem radu, i blagodetima kojima smo okruženi  kao ljudi, pojedinci, mnogo siromašniji i nesrećniji nego vekovima unatrag.

I sve smo bolesniji. I sve smo depresivniji. I tužniji. I umorniji.

Živimo u gradovima, u stanovima ili prenaseljenim kvartovima a maštamo o begu u prirodu, u divljinu, na neko ostrvo, negde, gde ponovo možemo da dođemo u dodir sa prirodom i makar malo, na kratko, postignemo ravnotežu koja nam je preko potrebna.

Jer, i robovima potrošačkog društva povremeno je potreban predah.

I evo, čak i autor ovih redova mašta da, čim završi svoje pisanije, pobegne u zelenu oazu nadomak grada, bez tehnoloških naprava koje kradu vreme i nerve, i da, makar dva sata provede ležeći na travi i gledajući oblake kako promiču nebom.

Pre nego što pogledate ovaj video zapitajte se: Kada ste poslednji put zaista bili u ravnoteži sa sobom i svojom okolinom?

A sada…za sve one koji ne mogu da odvoje vreme i pobegnu negde u prirodu, predivan video koji će vas opustiti, a sve nas podsetiti da smo majušni, prolazni i da samo gostujemo na ovoj planeti koja nas je sa ljubavlju prigrlila. I da mnogima nije potrebno ono što mi nazivamo „modernom civilizacijom“. Potrebno im je samo da žive, i to umeju odlično da rade:

https://www.youtube.com/watch?v=2HiUMlOz4UQ

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar