Da li ste ikada čuli za pravilo od „42 procenta“?

Koliko puta vam se desilo da ste se izgubili u poslu i shvatili da ste konstantno umorni i neispavani? Da li znate šta je „pravilo 42 procenta“?

Našem organizmu je potrebno vreme za odmor i oporavak od svih dnevnih aktivnosti, a i psihički nam je potrebno izmeštanje iz svog tog pritiska i napetosti.

Ono što je glavno pitanje je koliko nam je slobodnog i vremena za odmor neophodno za normalno funkcionisanje organizma. Nova istraživanja došla su do jedne konkretne brojke, a to je 42%.

To je procenat vremena koji treba da provedemo u „odmaranju“ kako ne bismo osetili preveliki stres i napor. Procenat ne mora da se gleda na dnevnom nivou, već može i na nedeljnom ili mesečnom, ali zaključak je da je neophodan, jer ako mi ne izdvojimo 42% procenta vremena za tako nešto, to će nas stići pre ili kasnije.

Gledano na dnevnom nivou, to je 10 sati od 24, od kojih se preporučuje da 8 ide na san, a ostatak da se rasporedi na neke druge aktivnosti. Tu treba izdvojiti vreme za uživanje u hrani, fizičku aktivnost, socijalnu interakciju i još jednu aktivnost po slobodnom izboru.

To je sve naravno samo okvirna preporuka, jer se navike razlikuju kod svakog od nas, baš kao i interesovanja. Nekima je potrebno više sna, neki ne mogu bez ozbiljne fizičke aktivnosti, a neki ne mogu da zaspe bez odgledane serije ili filma uveče.

Možda ćete pomisliti da su ove brojke preterane i da je nerealno izdvojiti 42% vremena za odmor, jer se možete „provući“ i bez toga. To može da bude tačno, ali posledice će stići pre ili kasnije.

Verovatno vam se već desilo da se doslovce razbolite po završetku nekog važnog projekta, da prva dva dana odmora provedete tako što spavate po 12 sati, ili da vam u nekom trenutku deluje kao da ćete prosto pasti od umora…

To je ono što se dešava kada organizam nema dovoljno vremena za oporavak, tako da se potrudite da mu to i obezbedite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.