U trendu

Da li ste sujeverni?

Verujete li u moć amajlija za sreću? Možete li bez strepnje da prođete ispod merdevina? Ako igrate igre na sreću, kako birate svoje srećne brojeve? Kako se ponašate u noći punog meseca? A kako reagujete na crnu mačku koja se pojavila u vašem komšiluku i nesmotreno vam prešla put? Da li pažljivo izbegavate da ukrštate čaše kada nazdravljate, da li izbegavate da unapred slavite rođendan i priredite večeru sa 13 zvanica? Jeste li sujeverni?
Postoje ljudi koji ni najmanje ne veruju u „gluposti“ kao što su horoskop ili tarot. Ima i onih koji u sve to veruju kao u Bibliju. Ipak, najviše je onih koji se trude da za svaki fenomen pronađu racionalno objašnjenje; ako ništa drugo, onih koji to objašnjavaju kao posledicu slučajnosti. Uverenje da je čovek gospodar svoga života češće je jače od uverenja da je naše postojanje programirano na neki volšeban način. Ipak, i sami se ponekada iznenadimo kada shvatimo da nam nije prijatno zbog crne mačke koja nam je pretrčala put. Jasno, nije tu pitanje sreće, pre će biti da se radi o igri ili navici koju smo stekli još kao dete. Naravno, oni koji su obdareni razumom i koji su prilični realisti čak ni tome neće pridati nikakav značaj; detinjstvo je, na kraju krajeva, daleko iza njih. Ali, otvoreno ruganje onima koji veruju u horoskop ne govori da je osoba koja se ruga krajnje racionalna. Pre je reč o nečem drugom.
Tolerancija prema mnogim stvarima često ume da bude rešenje svih problema, pa nema razloga da isto ne bude i sa sujeverjem. Naravno da nije dobro ako sujeverje upravlja našim životima, ali s druge strane, ako vam se već dogodi da u paramparčad slomite neko ogledalo, ne bi bilo zgoreg da neko vreme budete na oprezu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog nekog delića stakla koji vam je promakao prilikom čišćenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.