U trendu

Da li ste žrtva samo-sabotaže? Evo šta treba da uradite…

Šta je samo-sabotaža?

Prosto rečeno, to je kad kažemo da nešto želimo, pa se pobrinemo da se to ne dogodi. Ili predviđamo scenario u kome će se dogoditi sve negativno. Na jednoj strani imate želju za napredovanjem, dok na drugoj strani imate strahove i ovi strahovi vas sputavaju.

Postavili ste sebi cilj koji ima veze sa uspehom u karijeri (ili bilo kom drugom segmentu života). Imate jasnu sliku o koracima koje treba preduzeti da bi postigli svoj cilj. Ali nekako niste u stanju da se pokrenete, ili se pokrenete pa tapkate u mestu a da ni sami niste svesni toga. Često to ne shvatite na vreme, još gore neki nikad ne shvate da sabotiraju sami sebe.

Kako da znate da li ste žrtva samo-sabotaže?

  • Znate da treba da radite na nekom problemu ili promeni, znate da imate neku obavezu ali odlažete to po stoti put.
  • Trošite previše vremena na razmišljanje.
  • Živite u lažnom uverenju da će savršena situacija  doći sama od sebe (Odakle?Iz svemira?) ili da nešto “nije suđeno“ da desi.
  • Sumnjate u svoje ciljeve i svoje poteze i čekate neku pozitivnu potvrdu pre nego što napravite bilo kakav korak.
  • Mrzite svoj trenutni život ali uvek imate izgovor da se ne može ništa promeniti na bolje.
  • Dajete previše važnosti sitnim zadovoljstvima ili privremenim rešenjima.

Kako da se zaštite od samo-sabotaže?

Postanite svesni svojih razmišljanja i stavova. Šta Vam pada na pamet kad počnete da razmišljate o promeni ili šta vas sprečava u ostvarivanju vaših ciljeva?

Promenite svoj sistem verovanja. Nije lako promeniti ono čega se godinama držite. Podsećajte sebe svaki dan na svoje kvalitete, uspehe i ono pozitivno što ćete dobiti postizanjem ciljeva, polako ćete usmeriti svoj um u drugom, boljem pravcu.  U ovoj fazi je važno da se sklonite od negativnih ljudi.

Uvek imajte plan B. I uvek recite sebi ako plan A ne uspe, uspeće nešto drugo.

Vežbajte ljubav prema sebi. Samopoštovanje vam daje samopouzdanje i sigurnost da možete da vladate bilo kojom situacijom.

Spasiti sebe od samosabotaže je možda najteži zadatak iz oblasti ličnog razvoja ali je i najveća usluga koju možete učiniti sebi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar