U trendu

Da li su jagode prskane ili ne: Evo kako da ih prepoznate i očistite, ekspert otkrio najsigurniji način

Uskoro počinje sezona jagoda, a ono što mnoge zabrinjava jeste da li su i koliko ove voćke prskane i da li zbog količine pesticida i sitnih organizama u njima treba da ih konzumiramo oprezno.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak koji je pogledalo više od 7,5 miliona ljudi na kom se vidi kako se površinski deo jagode stavlja pod mikroskop, a prizor podseća na sitne paukove.

Diplomirani dijetetičar-nutricionista i stručni savetnik za biljnu ishranu Milan Nikolić otkrio je kako da pravilno očistimo jagode, koje ovih dana kupujemo, a reč je o uvozu iz Turske i Albanije.

,,Prvo ih možemo fizički oprati pod mlazom vode. Sve što ima rupice, poput jagoda i brokolija, možemo i da natopimo. Ako je nešto prskano kiselim agensima, stavljamo nešto alkalno, poput soda bikarbone, ako je obrnuto, stavljamo sirće. Uglavnom, soda uklanja većinu stvari. Kao i zeolit i zelena glina, ali tada se gubi na ukusu“, kaže Nikolić.

,,Po ukusu i mirisu se najbolje raspoznaje da li je nešto organsko. Jagoda bez pesticida biće slađa. Slobodno probajte, preživećete. Moguće je da je snimak autentičan, ali nisam ga video. Nemam ništa protiv toga ako je neko gajio pod staklenikom ili plastenikom, ali neki ubrizgavaju boju da bi bile crvenije“, dodao je Nikolić.

(Kurir.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar