U trendu

Da li su nas sve vreme lagali? Evo šta se dešava sa himenom tokom prvog seksa

Čini se da su nas celog života pogrešno učili kada je himen u pitanju. Naime, od davnina slušamo kako nestaje nakon prvog seksa, ali stručnjaci kažu da nije tako. Tvrde da mnoge žene drevni dokaz devičanstva, tanki sloj kože u vaginalnom otvoru, još uvek imaju i da je dokazivanje čednosti traženjem himena nepouzdano – to što ga žena ima ne mora nužno biti dokaz da nikad nije bila intimna s muškarcem.

Himen ne puca tokom prvog seksa. Čak ni najiskusniji lekari ne mogu razlikovati himen device od himena žena koje nisu device – kaže Rose Olson, studentkinja medicine na Univerzitetu Minesota i autorka teksta o „testiranju devičanstva“ objavljenog u časopisu Reproductive Health.

Baš kao i ostatak vagine, i himen dolazi u mnogo različitih oblika i veličina. Neke žene se čak i rode bez tog dela. Ono što se kod himena menja redovnim seksom je njegova elastičnost – postaje fleksibilniji.

Prvi put kad penis uđe u vaginu može se pojaviti bol, ali to se događa baš zato što još nije fleksibilan, a ozleđena sluznica se obnavlja.

– Više studija pokazalo je da ozlede himena brzo prolaze i ne ostavljaju tragove traume. Zapravo, toliko dobro se obnavlja da je nakon nekoliko dana ili sedmica nemoguće prepoznati da je bio oštećen – objašnjava ova studentkinja.

Ipak, s vremenom se prirodno smanjuje. U mladim danima može biti prilično primetan, ali zbog hormona će se s vremenom verovatno smanjiti na jedva vidljivu veličinu, bez obzira na to je li žena imala seksualni odnos ili ne.

– Himen je tanak, fleksibilan komad tkiva koji se menja s vremenom i s povećanim nivoom estrogena u pubertetu – dodaje, a prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.