U trendu

Da li su suze zaista „dobre“ po zdravlje? Oftamolog daje odgovor koji sigurno niste očekivali

Kako plakanje utiče na zdravlje i da li štiti naš organizam ili ga urušava?

„Isplači se, bolje ćeš da spavaš“, rečenica je koju ste sigurno često slušali u detinjstvu. Ako ste i mislili da je to nešto što su nam bake tek tako govorile samo kako bi nas utešile, prevarili ste se. Plakanje je zaista korisno za zdravlje, a lekari objašnjavaju i zašto…

Plakanje pomaže ne samo da izbacite emocije koje vas „pritiskaju“, već i pozitivno deluje na naše fizičko zdravlje. Osim ako se ne preteruje, pa se plače za svaku sitnicu, onda je moguće da je reč o depresiji. Ako se kroz suze oslobađamo negativnih emocija, onda to zovemo „dobrim plakanjem“ koje pomaže da razbistrimo um i osvežimo telo i vratimo se, kako bi se u žargonu reklo, „na fabričko podešavanje“.

Suze su dobre za oči

Naše oči proizvode tri vrste suza: bazalnu sekreciju (stalno prisutnu u očima), refleksnu (od dima ili luka) i emocionalnu (odgovor na emocije).

– Emocionalne suze su jedinstvene po tome što sadrže proteine i hormone koji nisu prisutni u bazalnoj sekreciji ili refleksnim suzama. Zbog toga plač pomaže vlaženju očiju, poboljšava vid, pa se čak i bori protiv infekcija – objašnjava oftalmolog Dajen Hajlal-Kampo.

Zapravo, to je tačno kada osoba stalno radi za računarom, što izaziva suvoću očiju. I u ovom slučaju „zdrave“ suze su neophodne.

Povoljan uticaj na zdravlje

Istraživanja potvrđuju da plač može doneti emocionalno olakšanje. Suzbijanje plača, s druge strane, doprinosi razvoju problema mentalnog zdravlja, pa čak i bolesti

– Dobro plakanje je katarzično oslobađanje koje dovodi do osećaja lakoće i veće bistrine uma. Štetno je zadržavati loše emocije u sebi. Emocije moraju da se ‘probiju’ kako vas ne bi ‘raznele’ iznutra – objašnjava savetnica za mentalno zdravlje Keli Hausman.

Američko psihološko udruženje navodi da žene imaju „emocionalno plakanje“ u proseku 30 do 64 puta godišnje, dok muškarci plaču 5 do 17 puta godišnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)