U trendu

Da li vam je mozak zdrav? Otkrijte uz pomoć ovog laganog testa

Potrebno je 20 sekundi da proverite svoj mozak…

Naučnici su razvili jednostavan test koji može proceniti rizik osobe od moždanog udara. Dobra vest je da ne morate da idete kod lekara radi ovog testa, sve što treba da uradite je da ustanete. Test održavanja ravnoteže na jednoj nozi osmislio je tim japanskih naučnika, a veruje se da je efikasan pokazatelj verovatnoće moždanog udara.

Test ravnoteže takođe testira mozak

Ovaj test se zasniva na pretpostavci da je održavanje ravnoteže pokazatelj funkcionalnosti mozga. Dakle, svaka osoba treba da bude u stanju da održava ravnotežu stojeći na jednoj nozi duže od 20 sekundi. A svi koji to ne mogu da urade treba da se obrate lekaru, osim ako postoji neki drugi fizički razlog za ovu nemogućnost (na primer, povreda noge).

Jasuharu Tabara je vodio studiju na Univerzitetu Kjoto u kojoj je učestvovalo 1.300 ispitanika (muškaraca i žena), starosti oko 67 godina. Svi su morali da stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju i održavaju ravnotežu oko 20 sekundi.

Potom je provereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da više od 30 odsto učesnika koji su se borili sa ravnotežom ima različite probleme sa mozgom, poput zadebljanih kapilara.

Zanimljivo je da naučna i zdravstvena zajednica ne sumnjaju u vrednost ove vrste testiranja zdravlja mozga. Iako je bilo prethodnih istraživanja koja povezuju držanje i neravnotežu sa mogućim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji dodaje tačan vremenski okvir kako bi se utvrdilo šta je normalno, a šta se može smatrati nenormalnim.

Na ovaj način je povećana tačnost testiranja, što mnogima može pomoći da na vreme uoče opasnost i izbegnu ozbiljnu, a moguće i fatalnu bolest, piše Kvarc.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar