U trendu

Da li znate gde vozi najsporiji voz u Evropi? Prosečna brzina mu je 36 km/h

Da li ste se ikada zapitali koji je najsporiji voz u Evropi?

Putovanje vozom je veliki trend poslednjih godina. Za mnoge putnike to nije samo prevozno sredstvo, način da se stigne od tačke A do tačke B, već iskustvo koje često ostaje najlepši deo putovanja.

Brojne panoramske železničke rute vode kroz neverovatne pejzaže, netaknutu prirodu, pružaju nezaboravne poglede, unose dašak romantike i avaturizma u samo putovanje. Ali da li ste se ikada zapitali koji je najsporiji voz u Evropi?

Glacier Express u Švajcarskoj je ponosan na taj nadimak. Prosečna brzina mu je 36 kilometara na sat.

Ovaj samoproglašeni „najsporiji ekspres voz na svetu“ povezuje popularne švajcarske destinacije – Cermat i St. Moric. Kao i mnogi švajcarski vozovi, Glacier Express radi nesmetano, uprkos svojoj stenovitoj planinskoj ruti. Prelazi 291 most i prolazi kroz 91 tunel. Konačno, penje se na prolaz Oberalp, koji se nalazi na 2.044 metra nadmorske visine – i to tokom cele godine, čak i kada ima snega. Za ovu železničku trasu mnogi kažu da je pravo inženjersko čudo, a podjednako impresivna je i unutrašnjost voza, gde putnici mogu da uživaju u meniju koji nudi hranu, grickalice, fino vino i popodnevni čaj, sve dok pogled leti ka alpskoj divljini kao moćan magnet.

Put vodi kroz predivne pejzaže

Jedna od početnih/krajnjih tačaka Glacier Expressa, St. Moric je pravi raj za sve one koji se bave zimskim sportovima (grad je bio domaćin dve Zimske olimpijske igre). Ali ako ne volite skijanje ili snoubord, umesto toga možete se odlučiti za planinarenje, brdski biciklizam ili čak spuštanje niz poznatu stazu za bob. Za one koji baš i nisu ljubitelji znojenja ili adrenalina, St. Moric ima niz prodavnica, grand hotela i zaista sve što vam je potrebno da se opustite sa stilom.

Slikoviti Hur je najstariji grad u Švajcarskoj

Glacier Express vozi između St. Morica i Cermata, ali ne morate da počnete svoje putovanje na tim stanicama. Za mnoge putnike, grad Hur je odlična polazna tačka. Često ga nazivaju najstarijim gradom u Švajcarskoj, sa arheološkim nalazištima koji datiraju hiljadama godina unazad. Neobičan Stari grad bez automobila je dobro očuvan i odlično mesto za šetnju. Ovde ćete naći najveću koncentraciju restorana i barova u zemlji i najveći tržni centar između Ciriha i Milana.

Cermat je jedan od najboljih odmarališta u Švajcarskoj

Cermat, druga glavna početna/krajnja tačka Glacier Expressa, visoko je rangiran među najboljim švajcarskim odmaralištima. Pored odličnog skijanja, planinarenja i penjanja, ovde možete videti i Materhorn — mitsku planinu koja je želja svakog pravog alpiniste. Ono što je posebno u ovom gradu je to što su ovde zabranjeni automobili, a zbog blizine Italije, Cermat ima izražen kosmopolitski duh.

Od prelepih drvenih kuća, šarmantnih kafića do luksuznih prodavnica – ovaj skriveni raj smešten duboko u srcu švajcarskih Alpa će vas oduševiti i naterati da se vraćate iznova i iznova, u različito doba godine, piše Putnikofer.hr, a prenosi N1.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar