U trendu

Da li znate šta se dešava u vašem telu 10 sati nakon što nanesete lak za nokte?

Ovo su nuspojave na koje retko obraćate pažnju

Priznajmo, mi, dame, volimo da su nam nokti lepi i uredni, a posebno negovani i namazani lepim bojama. Iako često posećujemo manikira kako bi nam sredio nokte, pružio uslugu gel-laka ili samo sredio zanoktice i namazao običan lak – to utiče na naše telo.

Ovakva vrsta kozmetike može negativno uticati na naše zdravlje.

Ne, ovo nije poziv da prestanete da uopšte lakirate nokte. U nastavku vam navodimo koji su to sastojci koje ima običan lak i koji mogu negativno da se odraze u naš organizmu, piše „Bright side“.

Toluen

Rastvarač koji noktima daje glatku završnu obradu i čuva pigment. On može uticati na centralni nervni sistem i izazvati reproduktivne poremećaje. Glavobolja, slabost, nesvestica i mučnina samo su neke od mogućih posledica korišćenja nestandardnog laka za nokte.

Formaldehid

Bezbojni gas koji pomaže da se produži vek skladištenja laka. Ako patite od alergija, kontakt sa formaldehidom može izazvati dermatitis i moguće hemijske opekotine. U težim slučajevima može izazvati poremećaje srčanog ritma, konvulzije i rak.

Dibutil-ftalat

On se koristi kao miris. Prisustvo ove opasne komponente može izazvati endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti respiratornog trakta.

Naime, rađeno i istraživanje. Naučnici su sproveli studiju sa grupom od 24 žene koje su lakirale nokte. Samo šest sati posle toga, većina učesnica je imala povišen nivo difenil-fosfata (derivata trifenil fosfata koji nastaje u procesu metabolizma). Posle 10 sati od lakiranja, nivoi difenil-fosfata u telima svih učesnica porasli su do sedam puta iznad norme i ti rezultati su zaista alarmantni, piše Ona.rs.

Kako da odaberete adekvatni lak za nokte?

Birajte ona pakovanja i bočice lakova za nokte sa posebnim oznakama.

„Bez 5“ znači da proizvod ne sadrži formaldehid, njegove derivate (formaldehidne smole), toluen, dibutil ftalate ili kamfor.

„3-Free“ znači da lak ne sadrži samo tri štetne komponente: formaldehid, dibutil-ftalat i toluen.

Nikada ne zaboravite da je zdravlje u vašim rukama i da morate voditi računa o tome kako ga negujete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)