U trendu

Da vas ne tera maler tokom godine: Ovo vrsta mesa danas se ne jede, postoji važan razlog za to

Nova godina po julijanskom kalendaru je tu, a kada je trpeza u pitanju, u narodu ipak postoje neka „pravila“.

Važno je da, osim vasilice – novogodišnje česnice, na stolu imate prasetinu. Naime, prase se smatra dinamičnom i pokretnom životinjom, pa se tako veruje da će takva biti i naredna godina. Ukoliko na trpezi imate prasetinu, imaćete uspeh i dinamiku na poslovnom putu, ali i sreće u ljubavi i na drugim poljima. Običaj je da se iznose razne zimske đakonije – pršuta, slanina, čvarci, kiseli kupus, turšija, ajvar, kajmak, sir i naravno meso i to isključivo praseće ili jagnjeće.

Ne preporučuje se da jedete živinsko meso i govedinu jer piletina i ćuretina asociraju na prljavštinu i siromaštvo, a govedina na stagnaciju. Zapravo, nekada davno naši preci retko su jeli živinu, nju su koristili da im nosi jaja.

Tog dana jede se glava božićne pečenice, a to je najčešće glava jagnjeta ili praseta, a domaćice mese novogodišnju česnicu vasilicu, prenosi Mondo.

Danas se potrudite da uradite neki mali posao, fizički ili mentalni. Verovanje kaže da ono što radite prvog dana nove godine, radićete cele godine. Trudite se i da ništa ne polomite u kući i ne bacate jer se takve stvari smatraju lošim znakom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar