U trendu

Dan počinjete kafom i cigaretom? Evo šta to izaziva u vašem organizmu

Mnogi ne mogu da započnu dan bez jutarnje kafe i cigareta, ne razmišljajući koliko je to opasno po njihovo zdravlje.

Brojna istraživanja su dokazala kako crna kafa ima mnoge koristi za organizam, ali da je ne treba piti na prazan stomak, jer u tom slučaju može biti jako štetna za zdravlje.

Kada se kafa konzumira na prazan želudac povećava proizvodnju želudačne kiseline, a ukoliko je vaš digestivni trakt osetljiv može da utiče na rad stomaka i ubrza lupanje srca.

Kafa na prazan želudac može da poveća anksioznost, nervozu, ubrza rad srca, iritaciju i ometa pažnju. Ona ujutru utiče na na naš unutrašnji sat koji je zadužen za kontrolu hormona kortizola koji se luči u stresnim situacijama.

Kortizol dostiže svoj maksimum između osam i devet sati ujutru i tako budi vaš organizam, a ukoliko popijete kafu pre toga remetite prirodni ritam. Naučnici zbog toga savetuju kako je kafu najbolje piti između 10 sati i podneva.

Isto važi i za cigarete.

Jutarnja cigareta, kako pokazuju naučna istraživanja, uzrokuje viši nivo kancerogenih agenasa u krvi. Manji nivo imaju oni koji prvu cigaretu odlože za pola sata ili više posle buđenja, i to bez obzira na to koliko su cigareta popušili kasnije tokom dana. Kombinacija cigareta i kafe odmah nakon buđenja i pre doručka ima veoma loš uticaj na zdravlje arterija, ali i kardiovaskularno zdravlje uopšte.

Grčki tim naučnika nedavno je otkrio da cigarete, kada se konzumiraju istovremeno s kafom, uzrokuju veću krutost arterija nego kada se konzumiraju odvojeno. Krutost arterija otežava cirkulaciju krvi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar