U trendu

Danac nabrojao 10 najvećih razlika između Srba i Hrvata – slažete li se?

Danski avanturista i jutjuber Gustav Rosted posetio je u poslednjih sedam i po godina čak 151 zemlju i tokom putovanja nekoliko puta boravio u Srbiji i Hrvatskoj.

Ovaj 28-godišnjak, čiji jutjub kanal prati 41 hiljada pretplatnika, primetio je mnogo sličnosti ali i razlika između Srba i Hrvata, te je najbitnije po njemu pobrojao u jednom videu koji je objavio.

Najpre je rekao da dve zemlje dele puno sličnosti, s obzirom na to da su bile deo iste države, a zatim je krenuo s nabrajanjem deset razlika između Srbije i Hrvatske, ogradivši se kako je to samo njegovo mišljenje koje je bazirao na opservacijama tokom poseta dvema zemljama.

1. Srbija je veća

Naveo je da je Srbija veća i ima više stanovnika, što je činjenica koja se ne može osporiti.

2. Srbija je malo otvorenija

„Srbi su prijatelji sa svima“, govori. Dodaje da su Hrvati malo privatniji, ali ističe da su i oni sjajni kad ih upoznate. Naveo je i da su Hrvati liberalniji i tolerantniji, dok su Srbi nešto konzervativniji.

3. Hrvatska ima bolju fudbalsku reprezentaciju

„Izvinite, Srbi, imate i vi dobar tim…“, rekao je i naveo da je Hrvatska ipak nešto bolja, što dokazuju i bronza sa SP-a u Francuskoj i srebro iz Rusije.

4. Hrvatska je u Evropskoj uniji, Srbija nije

Naveo je da Srbija nije ni u NATO savezu, dok Hrvatska je.

5. Srbi više vole da se druže

Rosted navodi da su Srbi uvek spremni za izlazak i druženje čak i sa strancima, a da mu se Hrvati čine rezervisaniji na prvu, ali i dodaje da su i oni topli kad ih upoznate. „Jednostavno volim ljude iz obe ove slovenske zemlje“.

6. Hrvatska je bogatija

Navodi kako Hrvatska ima dvostruko veći BDP po stanovniku od Srbije. (14.900 $ Hrvatska, i 7.200 $ Srbija)

7. Srbi su amerikanizovaniji

„Hrvati vole da se šale da je Beograd silikonska dolina jer žene tamo nisu prirodne“, govori, ali dodaje da i dalje i u Srbiji ima mnogo lepih žena. „Velike grudi i usne popularne su u Srbiji“, dodaje.

8. Razlike u fizičkom izgledu

Jutjuber govori i da može razlikovati Hrvate i Srbe po izgledu, iako ni sam ne zna tačno zbog čega. „Neki kažu da su Srbi tamniji i viši, ali ja se ne slažem s tim“, kaže i dodaje da su i Hrvati poprilično visoki.

9. Alkohol i klubovi

„Srbi imaju bolju rakiju, Hrvati bolje pivo“, kaže Rosted. Dodaje i da je hrana u Srbiji malo bolja, osim morske.

Ističe i kako se u hrvatskim klubovima sluša srpska muzika, ali i navodi da će retki Hrvati priznati da slušaju folk.

10. Hrvatska je raznolikija

Navodi sjajna ostrva i obalu, razne dijalekte, ali i mentalitete i načine življenja.

Zaključio je kako zemlje imaju svoje razlike, ali i dodao kako obe zemlje, koje je nazvao bratskim, obožava i voli da ih iznova posećuje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.