U trendu

Danas je Bogojavljenje: Ove običaje bi svi vernici trebalo da ispoštuju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju jedan od najvećih hrišćanski praznika, Bogojavljenje. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika. Tradicionalno se na ovaj dan pliva za Časni krst.

Bogojavljenje se uvek obeležava tačno 19. januara, čime spada u red „nepokretnih praznika“ jer se ne menja iz godine u godinu.

Ovo je praznik kojim se završava period koji se naziva nekrštenim danima, a traje od Božića do Bogojavljenja. To je period od Hristovog rođenja do njegovog krštenja u reci Jordan. Prema hrišćanskoj tradiciji, Hristos je, kada je napunio 30 godina, došao na reku Jordan kako bi ga krstio Sveti Jovan.

Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na njima se ukazuje Bog. Otvaranje nebesa, po ovom verovanju, vezuje za ispunjenje želje.

U pojedinim delovima Srbije, devojke ili  žene odlaze na izvor pre svitanja da zahvate vodu. U izvor ili tekuću vodu, baca se zrnevlje pšenice ili kukuruza uz reči: „kako ide voda, tako da kod nas ide berićet“. Potome se vraćaju kući sa vodom u koju je potopljen bosiljak.

Običaji i verovanja na Bogojavljenje

Uoči Bogojavljenja, kao i na sam praznik, nakon liturgije, vrši se veliko osvećenje vode, ta voda se uzima, a onda nosi kući. Čuva se kao sveta dragocenost i nikada se ne kvari. Prema verovanju treba je piti tokom cele godine radi isceljenja i zaštite od svih bolesti, kao o očišćenja duše i tela.

Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima „Hristos se javi“ a otpozdravljaju sa „Vaistinu se javi“.

Jedan od najvećih običaja je plivanje za Časni krst i održao se u mnogim krajevima Srbije.

Plivanje za Časni krst običaj je koji se održava u mnogim našim krajevima. Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista. Na Bogojavljenje se valja okupati u reci radi boljeg zdravlja.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne.

Po običajnom kalendaru danas počinju dani pogodni za venčanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.