U trendu

Danas je njihov praznik: Koje je značenje imena Ivana i Ivan

Na današnji dan, 7. jula, pravoslavni hrišćani obilježavaju Ivanjdan, praznik posvećen rođenju Svetog Jovana Preteče i Krstitelja.

Sveti Jovan Krstitelj rođen je šest meseci pre Hrista – 7. jula – i zato je nazvan Preteča, jer je ljude pripremao za dolazak Spasitelja.

Šest meseca pre svog javljanja u Nazaretu Presvetoj Bogorodici, prvosvešteniku Zahariji u jerusalimski hram se javio arhanđel Gavrilo.

Sveti Jovan Preteča i Krstitelj jedan je od najčešćih slava u našem narodu, a današnji praznik slavi se i kao dan kumstva i pobratimstva. Na ovim prostima kumstvo se i dalje veoma poštuje i ceni i često se kaže: Bog na nebu, kum na zemlji.

A svi koji se zovu Ivan ili Ivana i svi oni čije ime proizlazi iz ovog imena danas slave svoj dan.

Ime Ivan odnosno Ivana, poreklo ima u hebrejskom jeziku i izvedeno je iz hebrejskog imena Yohanan koje znači ‘Jahve je milostiv’. Radi se o biblijskom imenu koje se spominje još u Starom zavetu, a svoju popularnost duguje iz Novog zaveta.

Upravo iz tog razloga, veliki broj Slovena je svojoj deci davao ovakvo lično ime, jer se smatralo da će prema muškoj deci koja se ovako „nazovu“, Bog uvek biti blagodaran, blagonaklon i dobar, kao i da će sama deca muškog roda sa imenom Ivan biti „Božja deca“ koja će širiti veru i pravdu među ljudima, i koja će kroz život biti uvek vođena „ispravnim putem, i zaštićena od različitih i ovozemaljskih grehova i od uticaja „nečastivih sila“.

Postoji puno izvedenica od imena Ivan, kao što su Ivica, Iva, Ića, a skriveno značenje imena govori da je on individualan, vedar, nadaren i autentičan. Na engleskom je John.

Ženska verzija imena Ivan je Ivana. Označava komunikativne, prijateljski nastrojene žene omiljene u društvu. Osim toga, ime Ivana u Srbiji se ime u 2017. našlo na 87. mestu omiljenih ženskih imena, ali 1970. je takođe bilo među najomiljenijim imenima na visokom 6. mestu. U generaciji od 1980. Do 1990. godine je bilo na drugom mestu odmah poslije Jelene.

Izvedenice iz tog imena su Iva; Ivona; Ivka; Ivančica; Ivka; Ivanja; Ivanjica; Ivanija; Vanja; Ilma; Ilhana; Iveta; Ivi; Ivica; Ivanka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар