U trendu

Danas je Preobraženje Gospodnje: Verovanje kaže da tri stvari nikako ne treba raditi

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Preobraženje Gospodnje, veliki praznik koji je posvećen preobraženju Isusa Hrista na gori Tavor pred apostolima Petrom, Jakovom i Jovanom.

„Njegovo lice zasjalo je kao sunce, a haljine njegove postadoše bele kao sneg“, svedoči Jevanđelje.

U narodu se veruje da od Preobraženja počinju da se preobražavaju i gora i voda, najavljujući skoru jesen, odnosno da više neće biti velikih vrućina, kao i da se cela priroda preobražava.

Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Preobraženje Gospodnje je u pravoslavlju poznato i kao letnje Bogojavljenje, jer su se i tada, otvorila nebesa i začuo glas Boga Oca.

Običaj je da se na Preobraženje, koji je postan praznik,u crkvi osvećuje grožđe i deli narodu u znak zahvalnosti Bogu na plodovima za ishranu. Veliki broj vernika neće čak ni da okusi grožđe pre 19. avgusta jer se tek posle Preobraženja ono „preobrati“ u zrelo.

Pored ovog najrasprostranjenijeg, Preobraženje, prelomni dan u kome se i priroda i ljudi preobražavaju, prati još čitav niz različitih verovanja i običaja.

Tako je na primer ustaljeno verovanje da na današnji dan ne treba spavati niti plakati, jer će takav biti tokom cele godine – plačljiv i pospan. Takođe, ne valja ni ići u kafanu – da vam to ne bi prešlo u naviku, pa da ne postanete raspikuće.

U nekim krajevima Srbije majke maloj deci prišivaju parice na odeću da bih ih zaštitile od demona, a ponegde je običaj i da se beru lešnici i čuvaju tokom cele godine kako bi poslužili kao lek kada nekog zaboli uvo.

Postojao je i običaj da devojke i žene tog dana odrade od svakog ženskog posla pomalo, kako bi cele naredne godine bile vredne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.