U trendu

Danas je Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista i najtužniji dan u hrišćanstvu

Danas je Veliki petak, dan neodvojiv od Uskrsa, jer su u času kada je Isus Hristos umirao na Krstu popucali grobovi oko Jerusalima i već na Veliki petak ustali iz mrtvih neki pravednici.

To je praznik kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista, njegovo raspeće na časnom krstu i njegova smrt za spasenje sveta.

Toga dana, Crkva se seća događaja koji su neposredno prethodili Hristovom Raspeću; počevši od izvođenja Isusa Hrista pred sud Pontija Pilata, neuspelog pokušaja da Ga optuže, pa do glasnog vikanja judejskog naroda: „Raspni Ga!“; nošenja krsta kroz grad, na putu prema Golgoti; razapinjanja i praštanja dželatima rečima: „Oče, oprosti im, jer ne znaju šta čine“; umiranja, skidanja sa krsta, pomazivanja mirom, povijanja tela platnom i polaganja u grob; postavljanja straže da čuva grob da neko ne ukrade Hristovo telo.

Običaj je da se na Veliki petak (ili na Veliki četvrtak) uoči Vaskrsa farbaju kokošja jaja i poklanjaju bližnjima. Po predanju, ovaj običaj je nastao tako što su hrišćani na Veliki petak tvrdili da će Hristos vaskrsnuti, a Jevreji su im uz podsmeh govorili da će to biti kada kokoške počnu nositi crvena jaja.

U nedelju, kada je Hristos vaskrsao, kokoške su zaista pronele crvena jaja.

Prvo uskršnje jaje čuva se godinu dana – i naziva se čuvarkuća. Praznik se čestita sa „Hristos vaskrse“, a otpozdravlja se sa „Vaistinu vaskrse“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.