U trendu

Danas je Zavaliti utorak, 2 stvari izbegavajte, veliki su greh

Prva 3 dana ove sedmice – ponedeljak, utorak i sreda, posvećeni su događajima iz života Spasitelja Isusa Hrista, tačnije najvažnijim propovedima, pre nego što je stupio na stradanje zbog isplate naših grehova.

Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako i Veliki utorak. Poslednja sedmica Vaskršnjeg posta, Strasna ili Stradalna sedmica uvodi u Tajnu stradanja Gospodnjeg.

Na Strasni ili Zavaliti utorak se strogo postilo, što je značilo da se jednom u toku dana okusi nešto sasvim malo, poput vode ili kafe. Ono što je karakteristično je i to da se ne čuje pesma zbog stradanja Isusa na Veliki petak. Dakle, danas su zabranjene dve stvari: pesma i igra.

Zato danas ne bi valjalo jesti češće od jednom, ukoliko poštujete tradiciju i običaje. Ove nedelje je i stoka bila izložena postu. Karakteristično za ove dane je i to što se više ne čuje pesma kao u Cvetnoj nedelji niti se igraju kola, prenosi Srbija Danas.

Kod kuće, dan se inače provodi u miru i molitvama. Rade se samo najnužniji poslovi. Ništa se ne proslavlja i izbegavaju se sva veselja. Dan protiče u iščekivanju događaja koji su konačno ostvarenje Gospodnjeg plana za spasenje čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.