Danas su Blagovesti (video)

Danas su Blagovesti, dan kada je arhanđel Gavrilo Devi Mariji doneo vest (blagu vest) o tome da je, promišlju Božjom, u blagoslovenom stanju i da će roditi Sina.

Ovaj praznik spada u Bogorodičine praznike.

Pola godine pošto je prvosvešteniku Zahariji projavio da će u dubokoj starosti dobiti sina koji će biti Gospodnji Preteča (sv. Jovan Krstitelj), isti Gospodnji arhanđeo, Gavrilo, javio se Prečistoj Djevi Mariji u Nazaretu, pozdravivši je rečima: Raduj se, blagodatna! Gospod je s tobom, blagoslovena si ti među ženama!(Lk 1, 28). Začuđenoj i uplašenoj Djevi arhanđeo objašnjava neobičan pozdrav: Ne boj se, Marija, jer si našla blagodat u Boga! I evo začećeš, i rodićeš sina i nadenućeš mu ime Isus.  On će biti veliki, i nazvaće se Sin Višnjega, i daće mu Gospod Bog presto Davida oca Njegovog.  I carevaće nad domom Jakovljevim vavek, i carstvu Njegovom neće biti kraja (Lk, st. 30-33).

Na Marijino pitanje Kako će to biti kad ja ne znam za muža? (Lk, st. 34), arhanđeo Gavrilo odgovara: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Višnjega oseniće te;  zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji (st. 35). Prečista Djeva pokorno odgovara: Evo sluškinje Gospodnje, neka mi bude po reči tvojoj (Lk, st. 38).

2 komentara
  1. djole

    Kao pravoslavni vernik moram da stavim primedbu na izabranu fotografiju, tj. kopiju freske javljanja Arhangela Gavrila Presvetoj Bogorodici na početku teksta. Zar pored tolikih predstava (pravoslavnih) o tom veliku događaju, vi staviste katoličku kopiju. Velika GREŠKA. Srdačan pozdrav.

    1. V. B.

      Poštovani Đole, reč je o jednoj od najčuvenijih i najvrednijih slika u istoriji umetnosti – Leonardovim „Blagovestima“. Zato je izbor pao na nju.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike