U trendu

Danas su Mladenci: Ove običaje treba ispoštovati za srećan brak, nikako ne idite praznih ruku

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju veliki crkveni praznik Svetih 40 mučenika Sevastijskih, u narodu poznat kao Mladenci. Vekovima unazad, kod Srba postoji običaj da današnji praznik posebno obeležavaju ih bračni parovi koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine.

U kalendaru Pravoslavne crkve današnji dan zove se Dan Svetih četrdeset Mučenika Sevastijiskih, koji su stradali za Hristovu veru 320. godine. Sa druge strane, narodni običaj je da mladi supružnici u svoj dom sutra primaju goste, koji im donose poklone i tako pomažu na početku njihovog braka i zajedničkog života, piše Magazin.novosti.

Običaj nalaže da žene ustaju rano ujutru i mese 40 kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i koji se premazuju medom. Mladenčići simbolizuju srećan, dug i sladak život, a daju se deci i gostima koji dođu u kuću pre podne.

Mladenci su posvećeni mladim bračnim parovima i zbog venaca kojima su mučenici venčani ljubavlju Hristovom.

Tako se i na venčanjima u crkvi na glave mladenaca stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: carski venci – svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički venci, jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave.

Na ovaj način ukazuje se da mladi supružnici treba da budu verni jedno drugome, kao što su mučenici bili verni Hristu.

Na Mladence domaćice dočekuju goste u svojoj kući i pokazuju svoje umeće i spretnost. Bilo da sutra idete kod Mladenaca kući ili u neki restoran, ne idite praznih ruku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.