U trendu

Današnja deca provode više vremena nego ikad na internetu: Evo kako da ih zaštitite od mogućih zamki

Kako se deca nose sa upotrebom tehnologije? Rezultati jedne Google ankete su ohrabrujući – većina roditelja (80%) je uverena da bi im se dete obratilo sa bilo kakvim problemima na internetu, a 73% ispitanika je sa njima već razgovaralo o onlajn bezbednosti.

Vreme provedeno ispred ekrana je u stalnom porastu, a nimalo iznenađujuće, više od 60% roditelja je svojoj deci dopustilo produženo korišćenje uređaja, što je bilo neophodno za onlajn nastavu (52%), učenje novih jezika (33%) ili čak čitanje knjiga (31%).

Uprkos optimizmu, jedan od tri roditelja još uvek brine da njihova deca možda nisu dovoljno informisana o sigurnosti na internetu. Deca svoj prvi telefon u proseku dobijaju sa 10 godina, a roditelji sa njima ne razgovaraju o onlajn bezbednosti u proseku do njihove 13. godine.

Ova razlika bi mogla biti razlog zašto deca nisu toliko informisana koliko bi mogla da budu – posebno u uzrastu kada su najosetljivija na zamke i navike koje je teško razbiti.

Roditelji veruju da je neobavezni razgovor sa svojim detetom (42%) najefikasniji način uključivanja deteta u bezbednost na internetu, nakon čega sledi uspostavljanje pravila korišćenjem funkcija roditeljske kontrole (30%).

Kako da deca budu sigurnija na internetu

Kako se tehnologija ubrzano razvija, roditeljima može biti teško da pronađu najažurnije informacije o bezbednosti na internetu. Skoro polovina njih je izjavila da ne zna koje alate da koristi za praćenje onlajn aktivnosti svoje dece ili da nisu uspeli da pronađu lako razumljive primere sigurnosti na internetu.

Zato vam predstavljamo nekoliko praktičnih alata i besplatnih izvora koje svi roditelji mogu koristiti:

Google Family Link pomaže u postavljanju osnovnih digitalnih pravila koja će usmeravati vašu decu dok uče, igraju se i istražuju na internetu.

Be Internet Awesome nudi alate, literaturu i interaktivne igre koje uče decu osnovama digitalnog građanstva i sigurnosti na internetu.

Google SafeSearch pomaže u filtriranju eksplicitnog sadržaja u rezultatima pretrage, uključujući slike, video zapise i sajtove.

YouTube Kids omogućava izradu profila za vašu decu kako bi se prikazivao relevantan sadržaj prikladan njihovom uzrastu.

YouTube supervised experiences je verzija običnog YouTube-a kojom upravljaju roditelji. Dolazi sa prilagođenim podešavanjima sadržaja, prilagođenim funkcijama i digitalnom zaštitom dobrobiti mlađih gledalaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar