U trendu

Danski način čuvanja dece koji je u Srbiji nezamisliv: Tvrde da imaju čvrst razlog (video)

Navike i tehnike roditeljstva razlikuju se od zemlje do zemlje. Pa tako, u Danskoj i ostalim zemljama Skandinavije, jedna od njih ogleda se u tome što roditelji svakodnevno ostavljaju svoje bebe napolju u kolicima kako bi spavale na svežem vazduhu.

@annieineventyrland

♬ path of the wind ~ my neighbor totoro lofi – Closed on Sunday

Iako vam možda zvuči suludo, ostavljena kolica s bebom unutar njih mogu se videti širom Danske, bez obzira na vremenske prilike.

Ima ih u dvorištima, parkovima, ispred restorana, kafića, prodavnica…svuda gde se okrenete. Tamo čak možete naći i „parking mesta“ za kolica, a sve je potvrdio i viralni snimak jedne korisnice TikToka koja je objasnila o čemu je reč.

Naime, Danci ovo rade kako bi njihove bebe više boravile na svežem vazduhu. Naravno, roditelji se nalaze u neposrednoj blizini svoje dece, ili koriste monitore kako bi ih mogli nadgledati, ali čvrsto veruju da spavanje napolju krije brojne prednosti.

Navode kako je ono dobro za imunološki sistem i smanjen rizik od kašlja, prehlade i infekcije izgradnjom prirodnog imuniteta, kao i za smanjenje broja mikroba s kojima bi bebe došle u dodir u zatvorenom prostoru.

Godine 1926. islandski lekar David Thorsteinsson, sugerisao je da je spavanje napolju dobro za bebe, predloživši roditeljima da ušuškaju svoje bebe i ostave ih u kolicima čak i na nižim temperaturama. Takođe, roditelji tvrde da njihova deca duže i dublje spavaju kad su napolju i zbog umirujućih zvukova prirode.

Ista korisnica TikToka pokazala je i kako priprema svoju bebu za jedan ovakav „izlet“, tačnije kako je oblači i zaštiti od hladnoće.

@annieineventyrland

♬ IDORU – Grimes

I dok je ovo velika pogodnost i za roditelje kojima treba malo vremena nasamo, mnogi su priznali kako ništa slično ne bi smeli da urade u svojoj zemlji.

„Luksuz koji sebi mogu da priušte samo sigurne zemlje“, napisala je jedna korisnica.

„Ne osećamo se sigurnim u Americi ni kada treba decu da pošaljemo u školu, a kamo li ovo“, dodala je još jedna.

„To je neverovatno.. U našoj zemlji bi otišli u zatvor da smo ovo uradili“, još jedan je komentar, koji je istinit. Naime, dok je skandinavskim zemljama ovo uobičajeno, žena iz Danske koja je 1997. na ovaj način ostavila bebu ispred restorana u Njujorku, provela je 36 sati u zatvoru nakon što je uhapšena zbog ugrožavanja deteta.

Sve u svemu, Danska je zemlja s niskim stopama kriminala. Njihovo Ministarstvo za socijalna pitanja i starije građane iznelo je podatak o samo 97 otmica dece u dobi od 0 do 16 godina, dok ovu zemlju svrstavaju u drugu najbezbedniju na svetu.

To je verovatno i jedan od razloga zašto upravo Danci spadaju i među „najsrećnije ljude“ koji hodaju ovom planetom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar