U trendu

Deluje čudno, ali ovo nikada ne radite u kuhinji dok grmi!

Lekari iz američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) kažu da bi ljudi tokom grmljavine trebalo da izbegavaju sve aktivnosti zasnovane na vodi, uključujući i pranje sudova.

Ovo, kažu, smanjuje rizik od udara groma.

Predavač fizike na Univerzitetu Nottingham Trent, dr Džejms Rolings, rekao je da je to zbog načina na koji se aktivira grmljavina. U tekstu objavljenom u „The Conversation“, on je objasnio da postoje dva osnovna elementa koji pomažu da oluja napreduje – vlaga i vazduh koji se diže.

„Oblaci sadrže milione vode i kapljica leda i njihova interakcija je ono što dovodi do stvaranja munja. Kapi vode koje se dižu sudaraju se sa padajućim kapljicama leda, prolazeći kroz njih negativni naboj i ostavljajući sebe sa pozitivnim nabojem“, rekao je on.

Dr Rolings je rekao da se u oluji sa grmljavinom oblaci ponašaju kao veliki generatori, koji razdvajaju pozitivna i negativna naelektrisanja kako bi stvorili razdvajanje između oblaka. Kako se oblaci kreću ka zemlji, oni stvaraju suprotan naboj u zemlji. To je onda ono što privlači udar rasvete prema tlu.

Iako možda mislite da ako ste unutra, onda ste sigurni od povrede, to zapravo nije slučaj.

„Ako grom udari u vašu kuću, struja bi pratila put najmanjeg otpora prema zemlji. Stvari kao što su metalne žice za pranje sudova ili voda u vašim cevima pružaju pogodan provodni put za struju da prati do zemlje.

„Pranje sudova, ali i tuš pruža obe te stvari (vodu i metal), što ga čini idealnim putem za struju. To bi moglo da pretvori taj lep opuštajući tuš u nešto mnogo manje opuštajuće“, rekao je.

On je objasnio da osim što treba da se držite dalje od vode, treba izbegavati i oslanjanje na betonske zidove. To je zato što se nekad beton ojačava metalnim gredama. Takođe bi trebalo da izbegavate korišćenje aparata priključenih na utičnicu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.