U trendu

Desetine hiljada evra štete: Zbog lajkova gaze cveće, reagovala država (video)

Šarena polja lala širom Holandije su izuzetno popularno odredište turista, ali je ta činjenica u poslednjih nekoliko godina skupo koštala njihove domaćine, čijim su poljima naneli ogromnu štetu, a tome je najviše doprinela popularizacija ove lokacije na Instagramu.

Kako prenosi CNN, a pišu “Daljine“, Turistička organizacija Holandije i lokalni uzgajivači lala su se zbog toga udružili, pokrenuvši kampanju na društvenim mrežama, kako bi milenijalcima skrenuli pažnju da se na svojim putovanjima drže podalje od njihovog cveća.

„Prelazeći preko naših cvetnih polja uništavaju lale. Taj problem postoji već nekoliko godina, a prouzrokovali su ga mladi koji neprestano slikaju selfije. Prošle godine je na jednom od mojih njiva bilo 200 ljudi. Polja se nalaze pored puta, pa turisti silaze do njih kako bi se slikali, od 10 ujutru do 9 uveče. Moramo ih skloniti odatle“, rekao je Sajmon Penings, jedan od uzgajivača, koji zapadno od Amsterdama poseduje više od 40 polja lala.

On procenjuje da na njegova polja svakodnevno dolazi na hiljade ljudi, a neki od njih su na jednom polju napravili štetu od 10.000 evra. Kako Penings navodi, to je bio trenutak u kom je rekao “Ovo se mora promeniti”.

Holandska turistička organizacija za ovaj problem okrivljuje Instagram.

„Neverovatno je primamljivo ući u polje lala i slikati se u moru predivnog cveća, ali bi to bilo kao kada bismo ulazili bez pitanja u tuđe dvorište. Pre deset godina bilo je mnogo ljudi starijih od 50 godina, ali u poslednje dve godine, od kad je Instagram toliko popularan, ima mnogo više milenijalaca“, kaže portparolka holandske turističke organizacije Elsje van Vuren, dodavši da su svi dobrodošli na poljima lala, ali samo ako imaju na umu da im nije dopušteno da hodaju po njima.

Ona ističe da problem nije ograničen samo na polja, već da je prisutan i u muzejima koji važe za atraktivne tačke za slikanje selfija.

Promotivni video-spot kojim, između ostalog, Holanđani pokušavaju da se bore protiv ove pošasti, prikazuje polja lala za koje autori napominju da se hrane ljubavlju i njegom brižnih holandskih farmera.

“Predator preti odozgo, neoprezan i nesvesno destruktivan”, kaže se u snimku, dok je u kadru žena koja gazi na cvet kako bi se slikala.

“Uživajte u našim cvetnim poljima, ali budite sigurni da ste prijatelj tulipana”, poručuje se u promotivnom videu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar