U trendu

Devojka zamalo oslepela od mobilnog: Ovu stvar mnogi rade bez razmišljanja i trajno oštećuju vid

Dvoje mladih pacijenata pretrpelo je ozbiljno oštećenje mrežnjače nakon što ih je uhvatila snažna refleksija sunca dok su gledali u ekran na svom mobilnom telefonu.

Oštećenje mrežnjače

Retina je sloj tkiva u zadnjem delu oka koji je najosetljiviji na svetlost. To je deo oka odgovoran za vidno polje koje nam je potrebno za zadatke poput čitanja.

Oba pacijenta bila su sigurna da ne gledaju direktno u sunce, što je navelo lekare na zaključak da je sunčev odsjaj, koji se odbija od njihovih telefona, odgovoran za oštećenje njihovih očiju.

20-godišnja neimenovana devojka koja je provela nekoliko sati na plaži čitajući na telefonu zadobila je dugotrajno oštećenje oka. U početku je oštećenje mrežnjače od sunca značilo da se borila da razlikuje oblike koji su bili daleko. Takođe je ostala s trajnim centralnim skotomom, slepom pjegom koja se pojavljuje u središtu nečijeg vida.

U međuvremenu, 30-godišnji neimenovani muškarac, koji je četiri sata čitao svoj tablet dok je bio na sunčanoj terasi skijališta, ostao je s poremećenim vidom i nije mogao da gleda nadaleko. Srećom, vid mu se potpuno oporavio.

Saveti oftalmologa

Španski oftalmolozi pozvali su na podizanje svesti o mogućim rizicima nedirektnog oštećenja očiju od sunca, pišući u časopisu Journal of Medical Case Reports. Autori su pozvali na korišćenje sunčanih naočara s odgovarajućim filterom dok čitate na plaži ili blizu vode.

Skeniranje očiju dva pacijenata potvrdilo je da oboje imaju solarnu makulopatiju, stanje koje obično uzrokuje direktno gledanje u sunce. Ovo su prva dva slučaja solarne makulopatije uzrokovane sunčevom svetlošću koja se odbija od ekrana mobilnih uređaja, rekli su lekari. Nijedan pacijent nije dobio nikakav tretman za oštećenje oka, ali u roku od samo dva meseca od incidenta, pacijent se potpuno oporavio. Kod pacijentkinje su se neki simptomi popravili nakon pet meseci. Međutim, ostala je s dugotrajnim skotomom na desnom oku.

Lekari su u svojim beleškama rekli da se solarna makulopatija može poboljšati sama od sebe kako oko zaceljuje iznutra prema spolja. Međutim, ako je sunce oštetilo pacijentovu spoljnu mrežnjaču kao u slučaju devojke, može ostati slepa pega u vidu, piše The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.