Dobio je 50 godina za silovanje maloletnice: Spasio ga ‘mrtav’ pas (foto, video)

U slučaju Amerikanca Džošue Hornera, vodoinstalatera koji je prošle godine osuđen na 50 godina zatvora zbog navodnog seksualnog zlostavljanja maloletnice došlo je do neočekivanog obrta – u čijem je središtu ženka labradora Lusi.

Džošua je iz Oregona i u aprilu prošle godine osuđen je na osnovu svedočenja njegove navodne žrtve, koja je pod zakletvom na sudu tvrdila da joj je Horner pretio smrću ako policiji prijavi zlostavljanje. Takođe je izjavila da je Horner, u pokušaju da je zastraši, pred njom ubio njenog ljubimca, labradorku Lusi.

Porota ga je proglasila krivim, a sud je odredio odsluženje zatvorske kazne u trajanju od 50 godina. Šest meseci nakon presude, Horner je odlučio da zatraži pomoć od udruženja Oregon Innocence Project, organizacije koja se bavi slučajevima ljudi osuđenih za zločine koje nisu počinili kako bi dokazao svoju nevinost.

Udruženje je počelo da istražuje ovaj slučaj. Kako je Horner insistirao na tome da nije upucao psa, članovi organizacije su se dali u potragu za Lusi. Naime, ako pronađu psa, to će biti dokaz da je navodna žrtva, koja je Hornera optužila za seksualni napad, lagala na sudu.

Volonteri su pretraživali šire područje okruga Desčutes u Oregonu u potrazi za psom. Do njih je najzad došla informacija da je labrador koji odgovara opisu udomio par koji živi u gradiću Gerhart. Volonteri udruženja javili su se novim vlasnicima i dogovorili sastanak.

– Lusi je pila vodu iz svoje posude i sedela u hladu ispod trema kuće. Malo smo je pomazili i igrali smo se s njom. Bilo je predivno – izjavila je za Njujork Tajms Lisa Čriston, volonterka organizacije.

Put udomljavanja koji je Lusi prošla nakon što su je se njeni prvi vlasnici rešili kako bi na sudu mogli da tvrde da je pas ubijen, omogućio je uspešnu identifikaciju da je pronađeni pas zaista Lusi.

Volonteri udruženja svoje otkriće su podelili s okružnim tužiocem Džonom Hamelom, a Lusi je postala ključni dokaz na osnovu kog kje poništena presuda Horneru.

– Pas Lusi nije ubijen. Ona je živa i zdrava – izjavio je tužilac u službenom saopštenju. Na sudu u ponedeljak izjavio da nije siguran da Horner nije seksualno zlostavljao navodnu žrtvu, ali više nije siguran da je to učinio.

S druge strane, sada je siguran da je navodna žrtva lagala na sudu.

Hornerova supruga Kelli Horner, koja je sve vreme bila uverena u suprugovu nevinost, bila je pored Džošue tokom celog procesa.

Nakon što je Lusi pronađena, maloletnica koja je optužila Hornera za zlostavljanje nije se pojavila na zakazanom sastanku kako bi tužiocu objasnila zašto je lagala u svojem svedočenju. Kada ju je jedan od istražioca otišao da je poseti u kući u kojoj živi, pobegla je.

Zbog svega toga, sud je poništio presudu i pustio Hornera na slobodu.

– Amerika ima najbolji pravosudni sistem na svetu, ali nije savršen. Greške će se događati, ali ono što je važno je kako ćemo se prema tim greškama odnositi – izjavio je tužilac Džon Hamel.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.