U trendu

Dobitnik lutrije ispričao kako mu je novac promenio život: U početku je bilo dobro, ali…

Prethodna studija trojice švedskih ekonomista – Erika Lindqvista, Roberta Östlinga i Davida Cesarinija – bavila se dugoročnim psihološkim efektima velikih dobitaka na lutriji, a njihova otkrića očekivano pokazala su da je ukupno zadovoljstvo onih koji su osvojili veće iznose bilo veće od dobitnika manjih iznosa.

Ipak, istraživanje je naglasilo i da osvajanje velike količine novca na lutriji nema značajan uticaj na sreću dobitnika i da uopšte ne poboljšava njegovo mentalno zdravlje, a to dokazuju priče mnogih bivših dobitnika, među njima i Britanca Bena koji je za Metro podelio kako je nakon dobitka više miliona funti preko noći ostao bez ičega…

– Mislite da znate što biste napravili s novcem da ga dobijete na lutriji – kaže bivši milijunaš Ben i dodaje: – Ali zapravo ne znate.

Pre dobitka, Ben je bio porodični čovek s uspešnom karijerom, a život mu se potpuno promenio kad je iz zgrade National Lotterija otišao s kovertom punom gotovine i bankovnim računom s količinom novca koju verovatno nikad životu ne bi uspeo da zaradi.

– Bili su to trenuci puni adrenalina i uzbuđenja, ali ubrzo sam odjednom osetio strašan umor. Ipak, mozak mi je radio sto na sat i nisam mogao da prestanem da mislim o tome šta ću sa svim tim novcem – ispričao je za Metro.

Ali, premda je osvojio nekoliko miliona funti, život mu nije bio bolji. Prvo je, nažalost, uradio ono što bi i mnogi drugi na njegovom mestu; otišao je na odmor i počeo da troši. Kupovao je automobile, lepu odeću i skupe stvari, išao na putovanja, decu upisao u privatne škole i napustio posao.

– Problem je što nisam bio zadovoljan svojim životom pre dobitka, a umesto da stvari poboljša, novac je samo uvećao probleme koje sam već imao – priznaje i kaže da je kad ne radiš i nemaš obaveza lako protraćiti dane, a ostati trezan teže je nego kad si bez novca.

– Po ceo dan sam sedeo, čitao novine i gledao TV – priseća se. – Imao sam sve slobodno vreme sveta i nisam ga iskoristio. Potpuno sam se zapustio – rekao je, a premda je svoj novac planirao da umnoži ulažući u deonice, izgubio je motivaciju.

– Mislio sam da ne treba više da zarađujem jer već imam dosta u banci, ali odjednom je bilo prekasno i novac je nestao – rekao je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar