U trendu

Dobrota počinje iznutra: Ovih 9 znakova su neoboriv dokaz da ste zaista dobar čovek u duši

Dok plovite kroz život, zapamtite da biti dobra osoba nije savršenstvo, već napredak

Biti dobra osoba je više od pukog činjenja dobrih dela. Radi se o posedovanju određenog skupa osobina koje su inherentno dobre, prema psihologiji. Psiholozi se slažu da istinska dobrota dolazi iznutra i odražava se u postupcima, ponašanju i načinu na koji se odnosite prema drugima.

Postoje neki izdajnički znakovi koji pokazuju da ste uistinu dobra osoba, a zanimljivo je da ovi znakovi nisu uvek tako očigledni kao što mislite.

Devet psiholoških pokazatelja da ste autentično dobra osoba:

1. Empatični ste

Empatija je veština ne samo razumevanja već i osećanja emocija drugih.

– To je kao da gledate tuđim očima, slušate njihovim ušima i osećate svojim srcem – kaže Alfred Adler, ugledni psiholog​. Ova sposobnost omogućuje dobrim pojedincima da budu vrlo usklađeni s emocijama oko sebe, što im omogućuje da se istinski stave u tuđu kožu.

Empatija je nešto više od pukog razumevanja, radi se o odgovaranju na koristan i saosećajan način. To ne znači da morate rešiti sve probleme, ali uključuje istinsku sreću za druge kada uspeju i saosjećati u njihovim teškim vremenima. Ova reakcija ljubaznosti i saosjećanja ono je što doista izdvaja empatične osobe. Radi se o povezivanju s drugima na dubljem nivou, deljenju njihovih radosti i tuga i reagovanju s toplinom i razumevanjem.

2. Ne osuđujete

Neosuđivanje je još jedan ključni znak dobrote. Sve je u prihvatanju drugih onakvima kakvi jesu, bez donošenja naglih ocena ili preranih zaključaka. Lako je formirati brze ocene na temelju spoljnih izraza. Međutim, ne osuđivati znači odlučiti da razumete i upoznate osobu izvan površinskih aspekata. Kao što Marshall Rosenberg, poznati psiholog, ističe, svaka osuda ili kritika zapravo je izraz nezadovoljene potrebe​​. Walt Whitman, iako nije psiholog, prikladno je opisao srž ove osobine u svom jednostavnom, ali dubokoumnom savetu ‘Budite znatiželjni, a ne osuđujući’.

Ovakav način razmišljanja potiče da pristupate drugima otvorenog srca i uma, spremni da učite o njihovim jedinstvenim iskustvima i perspektivama. Kada upoznate nekoga novog i možete odustati od svoje ocene, prihvatajući ga sa svim njegovim manama, to je znak da ste istinski dobra osoba. Radi se o uvažavanju različitosti ljudskog karaktera i vrednovanju drugih zbog njihove individualnosti.

3. Iskreni ste

Iskrenost je još jedan znak. Radi se iskrenosti u odnosima s drugima, čak i kada je to neugodno ili teško. Pošteni pojedinci cene integritet i preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Ne pribegavaju lažima ili prevarama, čak i ako bi im to kratkoročno olakšalo stvari. Istraživanja podupiru pozitivan učinak iskrenosti na lično blagostanje i odnose.

Studija iz 2021. koja je uključila 693 aktera pokazala je da su oni koji su praktikovali poštenje pokazali viši nivo samokontrole i zadovoljstva životom. Nadalje, verovatnije je da će te osobe imati snažan sistem  socijalne podrške u poređenju s manje poštenim. To ukazuje da iskrenost ne samo da poboljšava lično blagostanje, već i jača društvene veze. Dakle, ako se ponosite istinitošću i poštenjem, verovatno ste na pravom putu da postanete istinski dobra osoba.

4. Velikodušno vreme

Velikodušnost se često povezuje s davanjem novca ili predmeta, ali se odnosi i na to kako provodite svoje vreme. Istinske dobrice velikodušno raspolažu vlastitim vremenom, često daju sve od sebe kako bi pomogli drugima. Bilo da se radi o volontiranju, pomaganju prijatelju pri preseljenju ili jednostavno slušanju kad netko treba razgovor, trošenje vremena pomažući drugima jasan je znak istinske dobrote. Dobre osobe razumeju da je vreme jedan od najvrednijih darova koje možete dati. Jer kad jednom nestane, ne možete ga vratiti. Dalaj Lama kaže ‘Velikodušnost je najprirodniji spoljni izraz unutrašnjeg stava saosećanja i ljubaznosti’.

Ako ste uvek tu za druge, spremni nesebično da posvetite svoje vreme, pokazujete jedan od najjačih znakova da ste istinski dobra osoba.

5. Dosledni ste

Doslednost je još jedan znak dobrote. Radi se o tome da ste pouzdani i stabilni u svom ponašanju, vrednostima i uverenjima. Istinske dobrice dosledni su u svojim postupcima. Ne ponašaju se na jedan način u određenim situacijama, a onda potpuno drugačije u drugim. Njihova dobrota nije gluma za pokazivanje, već je deo onoga što oni jesu.

– Naš karakter u osnovi je kombinacija naših navika. Budući da su dosledni, često nesvesni obrasci, oni neprestano, svakodnevno, izražavaju naš karakter – izavljuje Stephen Covey, američki pedagog, pisac i autor, što naglašava važnost doslednih navika u oblikovanju i izražavanju nečijeg karaktera.

Biti dosledan takođe znači slediti svoja obećanja i obaveze. Kad kažete da ćete nešto učiniti, to i učinite. Vi ste pouzdani i drugi znaju da mogu računati na vas.

6. Redovno izražavate zahvalnost

Radi se o priznavanju dobrih stvari u životu i prepoznavanju napora drugih. Dobri pojedinci ne uzimaju stvari zdravo za gotovo. Cene male stvari, svakodnevna čuda i dobrotu drugih. Često kažu ‘hvala’ i to ozbiljno misle. Prepoznavanje i uvažavanje pozitivnih aspekata u životu može dovesti do povećanja tih pozitivnih aspekata. Ali ne radi se samo o izražavanju zahvalnosti drugima. Takođe se radi o tome da budete zahvalni za svoj život, za svoje uspehe, pa čak i svoje neuspehe. Osećaj zahvalnosti za ono što imate može vas učiniti srećnijim i zadovoljnijim.

7. Opraštate

Opraštanje je osobina koju istinske dobrice često poseduju. Radi se o otpuštanju grešaka iz prošlosti, ne zameranju i kretanju napred s pozitivnošću. Radi se o oslobađanju sebe od tereta ljutnje i dopuštanju da se izlečite. Tako je lakše opraštati. To ne znači zaboraviti ili oprostiti učinjenu nepravdu, već odlučiti otpustiti negativnost povezanu s njom. Cherie Carter-Scott, motivacijski govornik, primećuje transformativnu moć opraštanja pa kaže: ‘Ljutnja vas čini manjim, dok vas oprost tera da rastete dalje od onoga što ste bili’. Ako ste neko ko može oprostiti i krenuti napred bez zadržavanja ljutnje, to je snažan pokazatelj da ste uistinu dobra osoba.

8. Cenite odnose iznad materijalnih stvari

Dobra osoba često više ceni odnos i iskustva nego materijalna dobra. Oni razumeju da živote ne obogaćuju stvari koje imate, već veze koje stvarate. Zaista dobri pojedinci cene vrednost zajedničkog iskustva ili dubokog razgovora. Prioritet im je provođenje vremena s voljenima i izgradnja smislenih odnosa.

– Život nema smisla bez međuzavisnosti. Trebamo jedni drugima i što pe to naučimo, to bolje za sve nas – kaže psihoanalitičar Erik Erikson.

Ako smatrate da vas više zanimaju ljudi nego posedi, cenite trenutke koje delite s drugima više nego stvari koje posedujete, to je jasan znak istinski dobre osobe.

9. Trudite se da budete bolji

Najvažniji je stalna težnja za samopoboljšanjem. Ne radi se o tome da budete savršeni, već o tome da priznate svoje mane i radite na tome da svaki dan postanete bolji. Istinski dobri pojedinci svesni su da niko nije savršen, pa tako ni oni sami. Prepoznaju svoje slabosti i rade na njima, ne da bi impresionirali druge, već zato što se žele poboljšati. Ako stalno težite biti bolji, nedvosmisleno ste na pravom putu, prenosi hackspirit.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.