U trendu

Dodajete li so svojoj kafi? Evo zašto bi trebalo da počnete

Kada dođete na posao, a treba na brzinu da se probudite i da dođete sebi, nema ništa bolje od kafe. Pijuckanje gorke kafe je za većinu veliko razočarenje, ali dan mora da prođe sa takvim ukusom. Srećom, ukus kafe možete popraviti prstohvatom, ničeg drugog nego – soli.

Osim što će smanjiti gorčinu, a time i potrebu za nezdravim šećerom, pa čak i mlekom, kafa će imati bolji ukus, piše Bon Appetit.

Zašto bi so kafa učinila manje gorkom?

Kuvana kafa ima prirodno gorak ukus. Neki ljudi su čak i genetski predisponirani da budu osetljiviji na ovu gorčinu. Ali gorčina nije loša: mnogi je traže, jer naš mozak uči da ispijanje šoljice kafe daje pozitivno pojačanje u vidu svoje stimulativne aktivnosti.

Međutim, prirodna gorčina kafe se često pojačava dužim kuvanjem, suviše finim mlevenjem zrna ili kada je mlevena kafa oksidirala ili ustajala. Ovde so dolazi u igru. Joni natrijuma iz soli vezuju se za receptore soli na našem jeziku, u suštini blokirajući naš mozak da percipira gorak ukus i poboljšavajući našu percepciju drugih ukusa poput slatkoće.

Savršena mera, prema rečima gastroenterologa Altona Brauna, je četvrtina kašičice soli i dve kašike mlevene kafe na veliku šolju vode. Naravno, ako vam je njegova preporuka o količini kafe prevelika, prilagodite je svom ukusu.

A postupak je i više nego jednostavan. U gorku kafu stavite so i promešajte.

Zašto deluje? So se na čudan način vezuje za pupoljke ukusa koji otkrivaju gorčinu i sprečavaju ih da rade svoj posao. Nauka, čista nauka! Rezultat? Možda ćete osetiti blagi prizvuk slanoće, ali ako više volite slano od gorkog, ovaj trik je idealan za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.