U trendu

Dodajte 24 godine svom životu uz ovih 9 jednostavnih navika

Brojne studije su pokazale da usvajanje zdravih navika može značajno produžiti životni vek. Redovno vežbanje, na primer, ne samo da jača vaše telo i poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, već i smanjuje rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i određene vrste raka. Uravnotežena ishrana bogata voćem, povrćem, nemasnim proteinima i celim žitaricama obezbeđuje esencijalne hranljive materije koje podržavaju telesne funkcije i štite od bolesti, piše Miror.

Pored toga, dovoljno sna svake noći podmlađuje vaše telo i um, doprinoseći opštem blagostanju i dugovečnosti. Donošenje ovih životnih izbora nije samo dodavanje godina vašem životu; radi se o dodavanju života vašim godinama, osiguravajući da možete uživati u živopisnom i aktivnom životu u budućnosti. Ričard Smit-Bernal, osnivač The Juice Smith, nudi praktične savete o usvajanju osam jednostavnih navika koje bi svi trebalo da usvojimo.

Studija Američkog udruženja dijetetičara objavljena prošle godine istakla je navike koje su dramatično povezane sa dugovečnošću. Usvajanje sledećih osam navika od dana kada navršite 40 godina može vam pomoći da produžite životni vek za 24 godine za muškarce i 21 godinu za žene:

Zdrava ishrana

Održavanje zdrave ishrane znači pronalaženje ravnoteže. Umesto da se fokusirate na ograničenja, promenite način razmišljanja ka dodavanju hranljivije hrane. Počnite sa uključivanjem dodatnog povrća u svoje dnevne obroke. Zatim postepeno uvodite novu vrstu semena ili oraha. Nakon toga u ishranu uključite još malo voća. „Zapamtite, u redu je povremeno se prepuštati, pa nemojte biti previše strogi prema sebi“, primećuje Ričard, „Ključ je da težite ravnoteži i doslednosti u svojim navikama u ishrani“.

Dobar san

Kvalitetan san može biti izazov, posebno kada žonglirate sa poslom, društvenim aktivnostima i drugim obavezama. Umesto da se fokusirate samo na ranije odlazak u krevet, dajte prioritet poboljšanju kvaliteta sna sa vremenom koje imate. Uspostavljanje rutine opuštanja može vam pomoći da postepeno odstupite od tehnologije kako se približava vreme spavanja. „Smanjivanjem izloženosti plavoj svetlosti i minimiziranjem stimulacije, vaše telo može ranije da pređe u stanje pospanosti, što će dovesti do mirnijeg sna“, kaže Ričard.

Vežbanje

Uključivanje redovnih fizičkih vežbi u svoj život može značajno povećati vaše šanse da živite duži i zdraviji život. Trik je da otkrijete aktivnosti u kojima zaista uživate. Umesto da ulažete u članstvo u teretani koje možda nikada nećete koristiti jer ne volite opremu za vežbanje, istražite druge opcije. Možda uživate u penjanju ili učestvovanju u lokalnoj sportskoj ligi. Ako ste ljubitelj audio knjiga ili podcasta, zašto ne kombinujete rutinu vežbanja sa laganom šetnjom ili džogiranjem po komšiluku dok slušate svoje omiljene epizode? „Ako nađete aktivnosti koje vam donose zadovoljstvo, veća je verovatnoća da ćete ih se pridržavati“, kaže Ričard.

Izbegavajte opioide

Ovo može izgledati očigledno ili potpuno izbegnuto, ali sa epidemijama opioida koje su zahvatile zajednice tokom protekle decenije, postaje sve veći izazov za izbegavanje. U stvari, većina onih koji postanu zavisni od opioida prvo počnu sa benignim opioidnim lekovima za ublažavanje bolova na recept iz medicinskih razloga. Ne uzimajte olako nijedan recept od svog lekara. Razgovarajte sa svojim lekarom o rizicima od opioida i pronađite plan koji balansira vašu potrebu za ublažavanjem bolova sa rizicima sa kojima se suočavate. I, ako vam je teško da odustanete od tableta, potražite pomoć – što pre, to bolje.

Izbegavajte prekomerno piće

Izbegavanje prekomernog konzumiranja alkohola je od suštinskog značaja za održavanje zdravog načina života. Opijanje jednostavno znači konzumiranje dovoljno alkohola da biste se napili, što može varirati u zavisnosti od faktora kao što je tip tela. Ključno je pronaći alternativne načine za druženje bez oslanjanja na alkohol. Istražite bezalkoholna pića i koktele i razmislite o tome da donesete sok na zabave. Takođe je neophodno da ostanete hidrirani. „Pošto je alkohol tako istaknut deo naše kulture, mnogi potcenjuju njegovu snažnu povezanost sa hroničnim bolestima“, kaže Ričard, „nikada nije kasno da ponovo procenite svoj odnos sa alkoholom.“

Izbegavajte duvan

Zdravstvena zajednica se decenijama slaže oko opasnosti od pušenja. Ali sa pojavom e-cigareta ili vape-a, pojavio se novi način pušenja koji se reklamira kao „bezbedniji“ od tradicionalnih cigareta. Međutim, mnogi uređaji i dalje sadrže duvan i druge štetne hemikalije koje udišete direktno u pluća. „E-cigarete nisu rešenje za problem pušenja“, kaže Ričard, „Razgovarajte sa svojim lekarom o drugim načinima da se rešite zavisnosti od nikotina koji ne uključuju oštećenja pluća.

Pozitivni društveni odnosi

Izgradnja i održavanje pozitivnih društvenih odnosa tokom života je ključna za naše blagostanje. Nedavno je generalni hirurg Sjedinjenih Država izrazio zabrinutost zbog „epidemije usamljenosti“ koja je postala još izraženija tokom pandemije Covid-19. Usamljenost može imati teške posledice po fizičko i mentalno zdravlje, uključujući povećan stres, depresiju, pa čak i veći rizik od određenih hroničnih bolesti.

Na sreću, postoji mnogo načina za borbu protiv usamljenosti i negovanje smislenih veza sa drugima. Jedna opcija je volontiranje, koje ne samo da vam omogućava da ostvarite pozitivan uticaj, već vam pruža i priliku da upoznate ljude istomišljenika koji dele vaša interesovanja i vrednosti. Takođe možete otkriti druge društvene aktivnosti u vašoj zajednici, kao što su lokalne sportske lige ili časovi umetnosti. Tehnologija takođe može biti dragoceno sredstvo za pronalaženje i održavanje društvenih veza. Mrežni resursi kao što su grupe za sastanke i platforme za društveno umrežavanje pružaju mogućnosti za povezivanje sa ljudima koji dele vaša interesovanja ili hobije.

Upravljanje stresom

Upravljanje stresom je od suštinskog značaja za održavanje dobrog zdravlja jer stalni stres može opteretiti telo i povećati rizik od bolesti. Dobra vest je da su mnoge navike koje promovišu opšte blagostanje takođe odlične za smanjenje stresa. Zdrava ishrana, redovna vežba, pozitivne društvene interakcije i adekvatan san su ključne komponente upravljanja stresom. Usvajanjem ovih navika poboljšavate svoje zdravlje i aktivno smanjujete nivo stresa u svom umu i telu. „Svaka pozitivna navika koju razvijete doprinosi i vašem opštem blagostanju i vašoj sposobnosti da se nosite sa stresom“, kaže Ričard.

Moć jednog

Još jedan ključni nalaz studije je da usvajanje samo jedne od ovih navika može produžiti životni vek. Što pre, to bolje, ali usvajanje samo jedne od ovih navika u 40-im, 50-im, 60-im ili čak 90-im čini svu razliku. „Nikada nije kasno da napravite pozitivne promene u svom zdravlju“, kaže Ričard.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.