Dok jabuka Srbe prati od rođenja do smrti, prema narodnom verovanju, ova voćka nema lepu simboliku

Mnogo je verovanja i običaja u našem narodu, a neka od njih tiču se i voća. Najviše njih vezuje se za jabuke koje nas prate bukvalno od rođenja do smrti.

Poznato je da su jabuke simbol plodnosti, zdravlja, ljubavi i života.

Tako mladić devojci iskazuje ljubav darujući joj jabuku. U svatove se gosti zove jabukom, a ona se daje porodilji kako bi dete bilo zdravo i rumeno. A ako ste je videli na groblju, nije slučajno jer se na zadušnice na spomeniku ili krstu ostavlja jabuka.

Za Božić, deci se daruje jabuka u koju je zaboden novčić, i bilo je uobičajeno da se jabuka iseče na onoliko delova koliko ima ukućana, kako bi u domu vladala sloga.

A mlada iz kuće ne odlazi dok mladoženja puškom ne pogodi – jabuku. Poslednje jabuke se nikada ne beru sa drveta kako bi sledeće godine bio dobar rod.…

I šljiva ima veoma značajno mesto u srpskoj tradiciji.

Kada se bira mesto za kuću, bira se tamo gde šljiva najbolje raste. A da bi kosa bila kvalitetnija i gušća, treba deo ošišane kose staviti na drvo šljive. Veruje se i da u krošnjama šljiva žive duše umrlih.

Zašto se kaže kao da je pao sa kruške?

Dok jabuka ima lepu simboliku, kruška i nije tako popularna. Ponajpre jer se u narodu smatrala za „zlo drvo“ ili drvo zlih demona. Prema tim verovanjima, ispod starih krušaka su se skupljaju đavoli, demoni ili veštice. U „đavolsku“ prirodu kruške narod je verovao i zato što brže truli od jabuke.

Kod nas postoji izreka „Kao da je pao sa kruške“, kojom se ukazuje na to da je neko zbunjen, glup ili blesav. Ova izreka se vezuje za ljude koji su se penjali na krušku pa su se našli u društvu veštica ili demona i onda pali sa drveta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.