U trendu

Psiholozi dokazali: Ženama privlačniji muškarci koji peru, brišu, čiste

Naučnici su otkrili da su muškarci koji su uključeni u kućne poslove privlačniji ženama. Zahvaljujući grupi sociologa moguće je  objasniti zašto muškarci deluju šarmantnije kad mašu metlom. U svojoj analizi podataka, otkrili su da muškarce koji obavljaju kućne poslove žene identifikuju kao privlačnije i poželjnije.

I nisu jedini koji tako misle. Njihovo otkriće je istaklo da su parovi koji ravnopravno dele kućne poslove zadovoljniji svim aspektima braka.

Drugi stručnjaci potvrdili su ovaj zaključak vlastitim istraživanjima, poput psihologa dr. Gotmana, koji se specijalizovao u područjima poput veza i brakova. Gotmanova istraživanja navela su ga da veruje da žene identifikuju jednako učestvovanje svojih muževa u kućnim poslovima kao znak ljubavi, što ih čini privlačnijima.

Analiza odbacuje stereotipnu ideju da muškarce možete smatrati manje muževnim ako redovno preuzimaju odgovornost za svakodnevne obaveze u porodici i domaćinstvu, poput brige o deci, kuvanju ili brisanju podova. Stvarnost situacije je posve suprotna, jer im to može pomoći da izgledaju poželjnije i privlačnije, pa čak i ojačati njihove odnose s partnerkama.

Deca takođe imaju koristi od primera svojih očeva. Podaci su pokazali da deca u školi, koja rade kućne poslove zajedno s očevima, bolje se slažu sa svojim vršnjacima i razvijaju više prijateljstva od one koja to ne čine. Osim toga, manja je verovatnoća da neće poslušati svoje učitelje, da će se loše ponašati, da će biti depresivni ili asocijalni. Zaključili su da ravnopravno učestvovanje u kućanskim poslovima zaista doprinosi svim članovima porodice, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.