U trendu

Doktor tvrdi da mnogi pogrešno zaustavljaju krvarenje iz nosa: „Glavu ne naginjite unazad“

Većina nas je u nekom trenutku života doživela krvarenje iz nosa, a mnogi to „leče“ tako da zabace glavu unazad kako bi sprečili krv da teče niz lice. Ali, prema lekarima, ovo zapravo nije najbolji način za rešavanje problema. Na Tviteru je doktor hitne pomoći Sem Gali objasnio: “Ako vam curi krv iz nosa, nemojte zabacivati glavu unazad. Ovo samo čini da vam krv kaplje niz zadnji deo grla i onda ćete je progutati, a na taj način se možete i ugušiti.“

Umesto toga, američki zdravstveni stručnjak preporučuje da se nagnete licem prema napred i stisnete nos: „Uštinite mekani deo nosa i nagnite glavu napred. Recite svojoj porodici i prijateljima o ovome“, dodao je. Nacionalna zdravstvena služba nudi slične savete na svojoj veb stranici, gde stoji: “Ako imate krvarenje iz nosa, trebalo bi da uradite ovo: sednite i nagnite se napred, s glavom nagnutom prema napred. Stisnite nos tačno iznad nozdrva 10 do 15 minuta i dišite kroz usta“, piše Daily Star.

Takođe savetuju: “Držanje kesice leda (ili kesice smrznutog graška umotane u kuhinjsku krpu) na vrhu nosa može pomoći u smanjenju protoka krvi. Ali dokazi koji pokazuju da deluje nisu baš jaki.“

Krvarenje iz nosa obično nije razlog za brigu. Ipak, Nacionalna zdravstvena služba preporučuje da potražite lekarsku pomoć ako imate dete mlađe od dve godine kojem curi krv iz nosa. Takođe je potrebno potražiti savet svog izabranog lekara opšte prakse ako imate redovno krvarenje iz nosa, simptome anemije ili živite s krvnim bolestima kao što je hemofilija. U međuvremenu, trebalo bi da potražite hitnu medicinsku pomoć ako vam krvarenje iz nosa traje duže od 15 minuta ili je vidljivo preterano. Povraćanje krvi, osećaj slabosti ili vrtoglavice ili teškoće s disanjem, takođe su znakovi da vam je potrebna hitna medicinska pomoć, prenosi Večernji list.

Odraslima pucanje kapilara u nosu obično uzrokuje nagli porast krvnog pritiska. Uzrok može biti i kombinacija suve, nadražene sluzokože nosne pregrade i porasta pritiska. Na kraju nosne pregrade sastaju se mnogi kapilari pa krvarenje može uzrokovati i manja ozleda uzrokovana, na primer, kopanjem nosa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar