U trendu

Doktorka otkrila kako je smršala impresivnih 40 kg: ‘Promenila sam ove tri stvari, a nemaju veze s hranom’

Doktorki Judin Heri mršavljenje i zdravlje su bili prioritet, ali otkrila je šta želi tek kada je shvatila da je stres uništava i da se oseća loše, iako su joj lekari govorili da je s njom sve u redu.

„Radim po 60 sati nedeljno i želela sam da budem zdravija. Moji rezultati su bili ok, ali se nisam osećala dobro. Gubila sam kosu, dobijala kilogram za kilogramom i jako loše sam spavala“, započela je svoju priču. „Iako sam verovala kolegama da su analize uredne i dalje mi je bilo loše. Postavila sam sebi pitanje – zašto se loše osećam? I šta mogu da uradim da mi bude bolje“, kaže ona.

Njoj je proces od četiri koraka pomogao da dostigne željenu liniju, da se oseća bolje fizički i mentalno, poboljša san i izgled.

„Promene životnog stila su putovanje koje traje, ne lista nekih stvari koje treba obaviti i završiti. Ako ih tako posmatrate, lakše ćete ih ostvariti. Prvo što mi je pomoglo bilo je kada sam shvatila da se to neće dogoditi preko noći. Shvatila sam da će moj put trajati najmanje godinu dana jer sam morala da skinem veliki broj kilograma“, rekla je ona.

Borba sa stresom

Lekarka tvrdi da je borba sa stresom bila ključna u vraćanju života i kilograma na normalu.

„Najznačajnija promena bila je kada sam priznala sebi kako mi brojne obaveze i stres utiču na zdravlje. Čim sam odlučila da to promenim, kilogrami su počeli da nestaju“, kazala je.

Promene nisu bile teške niti neizvedive, radila je jogu, trudila se ostane mirna čim ustane. Uvela je male promene. „Kakav god dan da bio preda mnom, moja odluka je bila da mu pristupim mirno i da prvo brinem o sebi. Davala sam sebi vreme da dišem, razmislim i opustim se“, tvrdi.

Svaki dan ima svrhu

„Nekada me ljudi pitaju koji lek treba da piju, koji čaj, šta da urade kako bi smršali i osećali se bolje. Ne shvataju da moraju da imaju holistički pristup. Sve što radimo tokom svakog dana, utiče na naša osećanja, izgled i zdravlje.“

Osećaj svrhe, kažu psiholozi, može da bude blagotvoran na fizičku aktivnost, san, pa i kilograme. Potrebno je više istraživanja da bi bilo utvrđeno zbog čega nam osećaj toga da radimo nešto važno daje dodatnu snagu, ali nepobitno deluje.

„Morala sam da shvatim da sve što radim, deluje direktno na mene. I da svesno donosim odluke i povlačim poteze kako bi mi bilo bolje. Nisam zadala sebi broj kilograma, već sam se fokusirala na svoje zdravlje. Važno je znati da zdravlje i težinu često smatramo kao da su opcije, a nisu. Pranje zuba nije opcija, to morate da uradite. Kupanje nije opcija, za to morate naći vremena. Pa, zašto onda ne pristupamo prehrani i dijeti tako? Koliko god da smo zauzeti, moramo da pronađemo vremena da zdrave navike uvedemo u svoj život. Vreme za sebe, za ručak, odmor, za disanje, za opuštanje, jednostavno ne može biti samo opcija. Mora biti obaveza. Jedino kada postavimo zdrave navike od kojih ne odustajemo, videćemo promenu“, zaključila je lekarka, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar