U trendu

Dovoljno je da uradite samo ove 3 stvari i bićete mnogo srećniji

Zašto je potraga za srećom za neke ljude tako izazovno putovanje? Kako poboljšati svoje raspoloženje i pozitivan pogled na svet? Harvardski naučnici imaju odgovore na ovo pitanje koji mogu pomoći da pređete na pozitivniji stav i srećniji život.

Pokrenite se, budite srećniji

Ako se borite s negativnim emocijama, izlazak na otvoreno i redovno vežbanje mogu učiniti čuda za zdravlje i raspoloženje. Bilo da šetate, vozite bicikl ili trčite, aerobne aktivnosti u vašem telu oslobađaju hormone koji smanjuju nivo stresa i podižu vam raspoloženje.

Kad se vaši mišići stežu u vežbama poput trčanja, joge ili plivanja, to pojačava proizvodnju serotonina u telu. Povećani nivoi ove moždane hemikalije povezane su s boljim i srećnijim raspoloženjem. Stručnjaci predlažu najmanje 30 minuta vežbanja umerenog intenziteta pet dana nedeljno ili energičnih 20 minuta tri puta nedeljno.

Doktor Majkl Kreg Miler, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvarda, priznaje da može biti izazovno započeti novu rutinu vežbanja, ali kaže da čak i malo aktivnosti pomaže.

– Započnite s pet minuta šetnje dnevno ili bilo kojom drugom aktivnošću u kojoj uživate. Uskoro će pet minuta aktivnosti postati 10, a 10 će postati 15 – kaže dr. Miler.

Ako vam je potrebno brzo pojačanje raspoloženja, čak i kratko 15-minutna šetnja oko kvarta može vas dovesti u veseliji mentalni prostor.

Manje izbora dovodi do veće sreće

Umor od odluke zaista postoji. Iako puno izbora zvuči lepo, to može biti mentalno iscrpljujuće. Naravno, želite da se osećate kao da barem uspostavljate određenu kontrolu nad svojim životom, ali istraživanje otkriva da s više mogućnosti dolazi i više prilika za žaljenje.

Prosečan odrastao čovek ili žena odlučuje 35.000 puta dnevno. Svaki dan birate između mnoštva opcija, od trenutka kada odaberete odeću ujutru do trenutka kada naručite desert na večeri. Ne samo da morate da donosite ove odluke, već i izbori često dovode do brige i žaljenja.

Manje odluka zapravo može biti oslobađajuće. Ograničite svoj izbor i odustanite od pitanja poput: ‘Hoće li ova odluka dovesti do velikih, negativnih posledica?’. Ako neće, brzo izaberite jednu od opcija i nastavite s danom. Nemojte se dugo preispitivati. Spremite duboku analizu za značajnije probleme.

Cenite male stvari

Svima nam se događa da prospemo kafu ili zaglavimo u gužvi u saobraćaju. Te smetnje nam mogu pokvariti raspoloženje i uzeti radost iz našeg dana ako im to dopustimo. Naučnici s Harvarda kažu da je ključno primetiti i ceniti male užitke u životu. Premestite fokus s liste obaveza i briga na male trenutke užitka u vašem danu. Primetite način na koji se para diže iz vaše vruće šoljice čaja, upijajte zvuk smeha deteta, osetite toplotu sunca na koži tokom popodnevne šetnje.

Sledeći put kad sebe zateknete loše raspoložene zbog nekih sitnica koje su krenule po zlu, koncentrišite se na stvari koje vam idu kako treba. Takođe, ne zaboravite da postavite svoje pobede! Male prekretnice i dostignuća su vaše male pobede, zato nemojte da zaboraviti da ih tretirate kao takve, piše The Ladders.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.