U trendu

Dva razloga zašto su superbogati ljudi srećniji od većine – i nije stvar u novcu

Znamo još iz pesme Bitlsa da ljubav ne možemo kupiti novcem, ali sreću? To je spornija tema. Sama ideja da sebi možete priuštiti sve što poželite, živite u vili na najboljoj lokaciji u Beogradu, Novom Sadu ili nekom drugom gradu, bežati od hladnoće u poslovnoj klasi u vilu za odmor na Baliju zimi… ko nema takvu maštariju koja golica maštu toliko da počnete da igrate loto?

Zapravo, psihološka istraživanja sugerišu da veliko finansijsko bogatstvo nije nužno ključ prave sreće, a da na kraju nije gomila novca u banci ono što milionere, ako jesu, čini srećnijima od prosečnih „radnika“. Doduše, ako živite od egzistencijalnog minimuma, morate se stalno plašiti da će vam se nešto pokvariti jer ne možete da platite popravke, niti sebi priuštiti namirnice, a novac igra ulogu u vašem zadovoljstvu životom. Takva bi osoba sigurno bila srećnija s većim prihodima.

Međutim, ako imate dovoljno za pokrijete sopstvene egzistencijalne troškove, a još uvek imate rezervu za hitne slučajeve i druge stvari, smatra psiholog dr. Mark Travers u „Psychology today“, verovatno se ne pitate „kako mogu da dobijem više novca da bih bio sretniji?“, nego „kako mogu da budem srećniji?“

Superbogati žive slično poput nas…

Iznenađenje: kako se pokazalo, prema analizama, superbogati (koji i sami rade za svoj novac) u osnovi organizuju svoje živote na sličan način kao mi „obični ljudi“. Otprilike isto toliko vremena provode na telefonu, sa svojim porodicama, spavajući, radeći i opuštajući se. Da, mogu leteti poslovnom klasom, i da, mogu kupiti bilo koji nakit, patike ili automobil koji žele. Ali, za osnovni osećaj zadovoljstva takvi kratkoročni, materijalni pojačivači jedva da igraju ulogu, piše Miss7.

Naprotiv: u određenim okolnostima njihova stalna dostupnost može smanjiti subjektivnu vrednost mnogih stvari koje bi trebale da pruže zadovoljstvo i stvore osećaj nedostatka. Drugim rečima: ako možete imati sve, u nekom trenutku ništa vam više neće biti posebno. I tada život izgubi svoju čaroliju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar