U trendu

EK za evropsku obaveštajnu agenciju, Nemačka protiv

U nastojanju da pronađe pravi odgovor na pretnje terorizma, Evropska komisija predlaže uspostavljanje evropske obaveštajne agencije, čemu se Nemačka protivi zbog straha od narušavanja suvereniteta.

Istovremeno, u Briselu je u toku vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova članica EU o bezbednosti, prenosi AFP.

Posle terorističkih napada u Parizu prošle nedelje, evropski zvaničnici izražavaju zabrinutost zbog činjenice da su naoružani ljudi koji su ubili 129 u Parizu prošle nedelje uspeli da ostanu ispod radara obaveštajnih službi, uprkos tome što su neki od njih pokazivali znake radikalizma i kretali se kroz nekoliko evropskih zemalja.

„Ovaj sastanak je od velikog značaja: posle napada na Šarli Ebdo predložio sam stvaranje antiterorističkog centra u Evropi“, rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos novinarima u Briselu.

„Mislim da je došao trenutak da se učini još jedan korak napred i stvori osnova za formiranje evropske obaveštajne agencije“, dodao je on.

Međutim, Nemačka se ubrzo usprotivila tom predlogu uz obrazloženje da će on narušiti suverenitet evropskih zemalja, od kojih su mnoge već oprezne zbog deljenja informacija.

„Ne treba da trošimo energiju na stvaranje nove evropske obaveštajne službe. Ne mogu da zamislim da smo spremni da odustanemo od našeg nacionalnog suvereniteta“, izjavio je nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

„Treba da se koncentrišemo na poboljšanje razmene informacija između već postojeći institucija“, rekao je on uveren da će to dobrineti bezbednosti.

Očekuje se da će ministri unutrašnjih poslova doneti odluku o strožim proverama svih putnike na spoljnim granicama zone Šengena kao hitnu meru nakon napada u Parizu.

(Tanjug)

 

 

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar